Ny nivå med damlandslaget

Två matcher i Estland på bortaplan avslutar veckans landslagsläger i damhandboll. Storlöftet Ellen Voutilainen hoppas då på speltid.

I anfall. Ellen Voutilainen (t.h.) hoppas på speltid mot Estland.
Thomas Sundström
24.11.2017 14:40
– Jag har väl hela tiden hoppats på att en vacker dag få chansen i damlandslaget, men inte har det funnits någon tidtabell där. Den dagen kommer när den kommer, säger 17-åriga Ellen Voutilainen som nu för första gången är med i dylika sammanhang.
Voutilainen kallades nu till landslagets träningsläger i Kisakallio. Laget möter Estland två gånger på bortaplan under helgen. Truppen består av beprövade namn, men också intressanta nykomlingar. Med tanke på att truppen är ganska liten lär alla spelare behövas då.
– Vi får se. Om jag får chansen hoppas jag att jag kan hjälpa laget. Hittills har det varit roligt och intressant, här finns spelare med som jag sett upp till under många år. Litet nervöst var det i början, men det gick snabbt om.

Bekant tränare

En fördel i sammanhanget är också att landslagstränaren Tommy Suoraniemi är välbekant. Han har fungerat som landslagtränare för damjuniorerna tidigare och har nu tagit över damlandslaget.
– Jag har en väldigt bra bild av honom. Han är en duktig tränare, jag tror att det var något sådant här vi behövde på damsidan, säger Ellen Voutilainen.
Suoraniemi å sin sida tror mycket på Voutilainen.
– Hon är en duktig spelare. Visst hon är bra i anfallet också, men framför allt är jag imponerad av hennes försvarsspel. Jag tror att det var rätt val av henne ett flytta till Sverige redan nu, säger Suoraniemi.

Bra start

Efter den förra säsongen lämnade Ellen Voutilainen Sjundeå IF och de finländska handbollsplanerna. Ny klubbadress för Voutilainen blev den svenska storklubben Skuru IK.
– Hittills har jag främst spelat i utvecklingslaget Nacka HK som spelar i division 1 och det har gått bra. Jag har fått ungefär 45 minuter speltid per match, säger Voutilainen.
Kontraktet är på 1+1 år. Handbollsspelande kombinerar Voutilainen med gymnasiestudier.
– Det har gått bra. Över huvud taget har jag tagits mycket väl emot.

Intressant

I våras bidrog Ellen Voutilainen starkt till att SIF avslutade säsongen i damernas FM-serie som bronsmedaljör. Men efter det valde hon, bara 17 år gammal, att flytta till Sverige.
– Förstås hade jag kunnat bli kvar i Finland och Sjundeå ett år till, men jag kände på mig att jag ville gå vidare. Bredden och nivån i Sverige är trots allt en helt annan än i Finland, säger Voutilainen.
Ellen Voutilainen är inte ensam om att pröva lyckan i Sverige, i veckans landslagstrupp finns sex spelare från svenska klubblag och då saknas dessutom Emma Aarnio. I framtiden kan den finländska kolonin dessutom växa, vilket borde gynna det finländska damlandslaget.
– Det finns många unga spelare som är på frammarsch, det är spännande, säger Ellen Voutilainen.

ANDRA LÄSER