Hamnens mål nästan i hamn

Jordbruk I augusti i fjol invigde Avena sin nya spannmålshamn i Joddböle. Målet var att hantera cirka 50 000 ton spannmål det första året. Man har nått 45 000 ton.

Redo. Hallarna i Joddböle blev färdiga i fjol och står nu redo för årets skörd.

– Vi har utrymme i våra lager och är redo att ta emot inkommande skörd, säger distriktschef Johan Andberg på Avena Nordic Grain.

För tillfället köper företaget foderkorn för export, av fjolårets skörd. Andberg vet inte i vems mun kornet i slutändan hamnar men han vet att norra Afrika och Saudiarabien är en viktig marknad.

Han räknar med att skördetröskorna kör i gång denna vecka. Då kan också de första leveranserna av årets skörd anlända till Avenas hallar i Joddböle, Ingå.

Nära odlarna

De tre hallarna vid Joddböle hamn byggdes vintern 2015 med tanke på odlare i södra Finland. De närmaste spannmålshamnarna låg i Egentliga Finland och i Östnyland. Med lagerhallar och en hamn i Ingå kunde odlarna få lägre transportkostnader. Nu har det gått ett år sedan hallarna slog upp sina dörrar.

– Odlarna har hittat oss. De är väldigt nöjda med läget. Hit är det närmare att leverera spannmål, så kostnaderna blir mindre, säger Andberg.

Förutom odlare i Västnyland har också odlare i till exempel Mäntsälä och Hyvinge anlitat hamnen.

Avenas mål var att under det första året hantera cirka 50 000 ton spannmål i Joddböle. Andberg gör en snabb koll och kommer till siffran 45 000 ton. Spannmål utgör den stora bulken men man har också importerat lite oljeväxter från Baltikum.

Att havre blivit ett trendigt livsmedel märks ännu inte i volymerna. Ute i världen är vete och majs de två stora sädesslagen.

Stora lager

Naturresursinstitutet Luke meddelade nyligen att handeln och industrin hade rekordstora mängder spannmål i lager i slutet av juni. Det handlade om sammanlagt 555 miljoner kilo korn, vete, havre och råg.

Priset odlarna får för sitt spannmål har varit sjunkande under början av 2016. Enligt Luke var det genomsnittliga producentpriset på brödvete 145 euro per tusen kilo i juni. Det här är 12 procent lägre än 2015.

Andberg odlar själv spannmål och han konstaterar att årets skörd ser ut att bli hyfsad, både hemma i Finland och i andra delar av världen. Han nämner stora exportländer som Tyskland och Frankrike samt området vid Svarta havet, bland andra Ryssland och Ukraina.

– Det inverkar på prisnivån. Den kanske inte blir så bra som man skulle önska.

Sädeshantering

Avena Nordic Grain hör till Apetit-gruppen.

Företaget har verksamhet i bland annat Kyrkslätt (Mildola) och Ingå. Huvudkontoret är i Esbo.

I Joddböle, Ingå, finns en hamn och tre hallar som rymmer sammanlagt 20 000 ton spannmål.

Dessutom har Nylands svenska lantbrukssällskap ett spannmålslaboratorium med analystjänster i Joddböle.

ANDRA LÄSER