Spelrecension: Retrocharmig kickstart på det nya spelåret

Vengeful Guardian är en kärleksfull, om än lite flyktig, hyllning till 16-bitserans actionplattformare.

Pixelgrafiken är trogen 16-bitseran (tänk Super Ninendo eller Sega Mega Drive) och smakfullt designad med läckra bakgrunder, fiender och effekter.
14.01.2023 14:03

Vengeful Guardian: Moonrider

Format: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, PC
Åldersgräns: 12
Betyg: 3/5

Spel

Vengeful Guardian: Moonrider
Format: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, PC
Åldersgräns: 12
Betyg: 3/5
För dig som inte känner något behov av att inleda det nya spelåret lite extra milt och kravlöst är Vengeful Guardian: Moonrider ett prima sätt att kickstarta det på.
Joymashers retrocharmiga actionplattformare, som tydligt inspirerats av sidoscrollande 90-talsklassiker så som Mega Man och Hagane, är med dess delikata blandning av action, plattformsmoment och ”på räls”-gående shoot ’em up-sekvenser en värdig hyllning till 16-bitserans fornstora dar. Det når måhända aldrig riktigt upp till förebildernas åtråvärda kvalitetsnivå, men lyckas mestadels väl med att ta fasta på, och i vissa fall vidareutveckla, allt det som gjorde – och i högsta grad fortfarande gör – genren så tidlöst tilltalande och älskad världen över.
De åtta olika banorna, som på typiskt Mega Man-manér kan tas an i valfri ordning, har designats med stor noggrannhet vad gäller utplaceringen av fiender, plattformar och diverse hinder för att garantera rätt flöde i tempot, variationen och utmaningen.
Likheterna märks av även i bossarna som alla har en svaghet som går att exploatera förutsatt att man har rätt vapen, något som i själva verket beror på vilken följd man klarat banorna i.
Vengeful Guardian gör emellertid skäl för uttrycket ”underbart är kort”, och för den som finner begränsat nöje i ”speed runs” eller omspelningar i största allmänhet kan den ringa längden på ett par ynka timmar resa en del betänkligheter gällande prisvärdheten.
Men det är kul så länge det varar. Inget snack om den saken.

ANDRA LÄSER