Tero Puha utforskar den moderna mannens identitet genom intima bilder av män - ställer ut i Karis

Manlig identitet och kroppsbild står i fokus på fotografen Tero Puhas utställning på Fotocentrum Raseborg i Karis.  

Tero Puhas fotografier går i utställningen Gentle Light nästan enbart i en mjuk svartvit ton.
10.10.2022 13:13 UPPDATERAD 12.10.2022 11:30

Utställning: Gentle Light.

Konstnär: Tero Puha.
Plats: Fotocentrum Raseborg.
Tid: 1.10-9.11.
Tero Puha har inför utställningen Gentle Light tagit fram verk från 1994 till i dag. På så sätt uppstår en dialog mellan bilderna. Fotografierna är av män från olika tidsperioder i Puhas liv och har även fört honom till olika världsdelar för att fota.
Vänner, bekanta och främlingar har ställt upp på bild. Namnet på utställningen är på sätt och vis mycket beskrivande. Bilderna fokuserar på ljus och skugga, stämning och närvaro. 
Mansbilden behöver inte vara gammaldags eller rigid. Den moderna mannen har fler än en roll och identitet att undersöka. Att Puha valt att porträttera manlig nakenhet är intressant och nytt, det känns också aktuellt och viktigt. Trots de avklädda kropparna är utställningen inte provocerande, snarare behaglig. Fotografierna går i en mjuk svart vit ton, vilket också ger en varm stämning. 
Det väsentliga i utställningen är bilden av mannen som en stark och samtidigt en känslig, sårbar varelse. Det är intima porträtt och kroppsbilder av män. Puha lyckas fotografera naket och intimt utan att det blir påfluget eller obekvämt.

Tidlös estetik

En fotobok med samma namn som utställningen har, gavs ut i september. Boken har bland annat material som är fotograferat för nästan trettio år sedan. Det är porträtt av akrobater och dansare, kroppsbyggare och alldeles "vanliga män”, ofta i dynamiska positioner.
Tero Puhas fotografier går i utställningen Gentle Light nästan enbart i en mjuk svartvit ton.
Puha lyfter gärna samtida frågeställningar runt masskonsumtion, populärkultur, kroppsbild, kroppen som social konstruktion, och har intressanta tankar om identitet och kön.
Det mest centrala temat i Puhas produktion är den moderna mannens identitet. Ett tema han har bearbetat under hela sin karriär. Han har bland annat sagt: ”att arbeta som konstnär påminner om en kroppsbyggares, de har disciplinen gemensam”.

Finland, Danmark och Japan

Tero Puha är född i Nurmijärvi men arbetat och bott länge utomlands, bland annat i London och Paris. Hans verk finns i flera offentliga samlingar i Finland, Danmark och Japan.
Puha är en mångsidig bildkonstnär som har gett ut fotoböcker, gjort kortfilm och jobbat med teater. Puha är inom samtidskonsten mest känd för sina tvärkonstnärliga verk som innehåller bildmanipulation, grafiska element och på senare tid performanskonst.
2014 fick han statens pris för fotografi och 2019 Nurmijärvi kommuns Konstiniekka kulturpris.

ANDRA LÄSER