Sida vid sida i sju decennier

När Yle Västnyland i dagarna firar 70 år av radiosändningar i regionen sällar sig Västra Nyland till gratulanterna. Och underligt vore det väl annars för visst finns det en gemensam historia där. Otaliga är de stigar som tidningen och radion trampat på – om nu inte hand i hand så åtminstone sida vid sida. Eller ibland med den ena någon decimeter före.

Rent konkret, vilket också tydligt framgår i Bengt Bergmans radiohistorik I bygdens tjänst som gavs ut 1997, är dessutom historian synnerligen gemensam, för tidningen Västra Nyland bidrog verksamt till radiostarten. Inte minst tidningens utgivare Ekenäs Tryckeris vd Werner E. Nordström och mångåriga chefredaktören Frank Jernström tillhörde de stora pådrivarna när radiosändningarna väl körde i gång efter en hård kapplöpning mellan Ekenäs och Karis.

Till saken hörde också att så gott som alla VN:s redaktörer under en lång tid också medarbetade vid radion – någonting som i dag skulle ses som helt otänkbart. Men andra tider, plus det faktum att radion med sin sändningstid på en timme i veckan inte sågs som en renodlad konkurrent, gjorde det möjligt. Det var först i början av 1970-talet systemet föll i och med att tidningsjournalisterna fick kollektivavtal som omöjliggjorde dubbelrollen.

Men redan då hade radion sin egen profil och hade också en verklig klassiker i full utveckling. Backspegeln gjorde sin entré i etern redan 1964 och skulle återfinnas där i över 20 år. Många var de västnyländska hem som stannade upp på söndagarna när det var dags för bland andra Kurre och Stina Österberg, Micke Berg och inte minst den oförlikneliga Mosn Boman, det vill säga Kaj Rehnberg, att ta plats.

I dag – några decennier senare och i en underhållningsvärld som är fylld av diverse ståuppkomik – känns det som om gänget i Ekenässtudion med sin humor, tajmning och dialekt var långt före sin tid. Och för den tidens lokala kändisar var det förmodligen en ren bonus att nämnas i Backspegeln. Var man inte där var något fel.

En annan hörnsten var den stundvis mycket intensiva direktsända idrottsbevakningen. Det började kanske med Karisklubben BK-46:s Europaspel i handboll på bortaplan, men växte efterhand. Som mest handlade det på årsnivå om över 200 timmar av referat.

Till det mest klassiska så här efteråt är hösten 1981 och direktreferatet då Ekenäs IF:s fotbollslag spelade sin tredje och direkt avgörande kvalmatch för division 1 borta mot KePS. Det blev till slut en förlust, men radion och Tomy Karlsson var på plats i Kemi.

Men i rättvisans namn, visst hade man sällskap också på den stigen av Västis som trampade på där jämsides.

ANDRA LÄSER