Kolumn: Magi med måtta

13.11.2022 14:06
”För tidigt?” undrade en tv-personlighet då han i går postade en bild av en ståtlig plastgran i full julskrud. Invid granen, som pyntats i silvernyanser och med stämningsfull belysning, låg familjens hund och tog sig en lur. På bilden fanns också en liten tös som såg förväntansfull ut. Hela kompositionen riktigt utstrålade harmoni, värme och magi. Man fick nästan själv lust att skruva upp Stilla natt på högsta volym och dra fram hela julpyntsartilleriet.
Men vad svarade då folk på frågan om är för tidigt att glänta på dörren för julen? De flesta tyckte att det var en alldeles förträfflig idé. Vem vet, kanske är det åren efter pandemin och nu eländet med Ukrainakriget som gör längtan efter ljus i mörkret extra stor. Trenden rent generellt har varit att speciellt julbelysningen plockas fram allt tidigare – och hålls kvar långt efter jul. Faktum är att många tänker på den mera som säsongsbelysning än enkom som julbelysning.
Frågan om julbelysningens vara eller icke vara har varit extra aktuell i år då vi alla uppmanas att leva energisnålt. Men med moderna, energisnåla lampor – gärna utrustade med en timer – behöver julbelysningen inte vara en stor energibov. Enligt en artikel i Yle nyligen hade man på Borgå stad räknat ut att det kostar cirka 2,90 euro att ha en ljusslinga med åttio lampor på dygnet runt i hundra dagar. Här kan man nästan påstå att belysningen ger långt mera i själslig energi än vad den kostar i faktiskt energi.

ANDRA LÄSER