Skogsjobbet kräver precision - nu har Pojoborna Mauri och Matias Verholas företag blivit årets skogsentreprenör: ”Känns bra”

Pojoborna Mauri och Matias Verhola far varsamt fram då de fäller skog. Snygga avverkningar är deras varumärke och det bidrog också till att deras tvåmansföretag utsetts till årets skogsentreprenör 2022.

Matias och Mauri Verhola är måna om att göra ett omsorgsfullt arbete. Deras tvåmansföretag har utsets till årets skogsentreprenör.
03.01.2023 05:48
Skogsmaskinens skördaraggregat griper tag om en trädstam, kapar den, vrider den i horisontalt läge för att kvista den, och sågar slutligen av den i några meters längder.
Särdeles mycket ljud hörs inte. Maskinen brummar smått, ett svagt ljud hörs när stammen kapas, medan kvistningen mest låter som ett grovt prasslande. Allt går i ett huj – vi talar om sekunder.
När ett träd fällts står följande i tur. Skördaren, som den här typen av skogsmaskiner heter, söker sig sakta fram i terrängen och stannar på lämpligt avstånd från stammarna, som den sedan tar sig an med sin hydrauliska kran och aggregat.

ANDRA LÄSER