THL: Två misstänkta fall av omikron i Finland – koppling till utlandsresor

En mutation som stämmer överens med coronavirusvarianten omikron har upptäckts i två coronatest i Finland.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelar att två positiva coronatest ska sekvenseras eftersom det kan vara fråga om omikronvarianten.
Myndigheterna misstänker att två personer kan ha testat positivt för omikronvarianten av coronaviruset i Finland. Båda personerna tros ha smittats utomlands, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.
De båda personerna har satts i karantän och deras närkontakter utreds.
En mutation som stämmer överens med varianten syns redan i PCR-testet. En motsvarande mutation förekommer ändå även i övriga varianter.
Proverna av den misstänkta omikronvarianten ska sekvenseras och det tar några dagar att få resultatet.
De första observationerna av omikronvarianten gjordes i Sydafrika, Botswana och Hong Kong i november. Varianten har nu också upptäckts i flera europeiska länder. Världshälsoorganisationen WHO har klassat varianten som oroväckande.
"Den nya variantens globala spridningspotential är under utredning. Vi vet inte heller om varianten kan kringgå den immunitet man får av vacciner eller om man tidigare har haft sjukdomen", säger Carita Savolainen-Kopra, ledande expert vid institutet, i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER