Kvitteringsmål i slutsekunden i Georgien – Granlund gav Finland bra läge inför returen

Finland har ett bra utgångsläge inför söndagens returmatch i EM-kvalet i handboll. Men trots det oavgjorda resultatet på bortaplan finns det en viss fog för oro då lagets spel haltade betänkligt långa stunder av matchen.

Max Granlund var lagets bästa målskytt då Finland spelade oavgjort mot Georgien.
Ett kraftigt decimerat herrlandslag i handboll lyckades kämpa sig till oavgjort i bortamatchen mot Georgien. Utgångsläget inför söndagens returmatch i Vanda är bra för Ola Lindgrens mannar då det sammanlagda resultatet avgör.
Ett starkt försvar, ett stabilt målvaktsspel men en knagglig offensiv. Så kan Finlands – och Georgiens – spel sammanfattas efter onsdagens match.
Mikael Mäkelä stod för en gigantisk insats i det finländska målet före paus och spelade stabilt också i andra halvlek. Mäkelä hade en stor andel i att Finland kunde nå oavgjort i matchen. De finländska spelarna kommer nog att se mardrömmar om den georgiska målvakten Zurab Tsintsadje de kommande nätterna.
Den georgiska keepern var matchens lirare med inte mindre än 15 räddningar och en räddningsprocent på 41,67. I långa stunder såg han ut att ha övertaget på de finländska spelarna men då Finland hämtade in underläge 17–20 på slutet klarade de blåvita spelarna av att hålla huvudena kalla vid avsluten.
Max Granlund visade enorm beslutsamhet då han dammade in 20–20 med sekunden kvar på klockan. Målet var Granlunds sjätte i matchen och det kan visa sig vara oerhört viktigt då det sammanlagda resultatet efter två matcher avgör vilketdera laget som tar sig till det fortsatta EM-kvalet.
Finland saknade inte bara storstjärnorna Nico Rönnberg och Benjamin Helander som tvingats lämna återbud på grund av skada. Inte heller Gusten Montonen och Viktor Grönmark, som både spelade viktiga roller i VM-kvalet i november, kom till spel.
I stället tog unga Santeri Vainionpää och Miska Henriksson ansvar på planen. Cockscentern Vainionpää agerar statist i klubblaget men mäktade med fem fullträffar i landslaget – fyra av dem i slutet av matchen. BK-spelaren Henriksson spelade fördomsfritt och nätade fyra gånger.
Det är värt att nämna att matchen var Vainionpääs fjärde och Henrikssons femte i landslaget.
Då lagen möts på nytt på söndagen i Vanda. Då Finland och Georgien möttes i VM-kvalet i Vanda i november slutade matchen oavgjort 29–29.

EM-kval

Georgien–Finland 22–22 (8–9)
Finland: Max Granlund 6, Santeri Vainionpää 5, Miska Henriksson 4, Sebastian Säkkinen 3, Roni Syrjälä 2, Fredrik Forss 1, Fredrik Karlsson 1.
Returmötet spelas i Vanda på söndag. Segraren i matchparet avancerar till följande kvalfas.

ANDRA LÄSER