Slottet söker hyresgäst

Tiden att lämna in anbud på driften av Raseborgs slott med tillhörande servicebyggnader gick ut i fredags.

Också den nybyggda försäljningsbyggnaden på 113,5 kvadratmeter ingår i entreprenaden.
Johanna Lemström
21.11.2017 07:00 UPPDATERAD 21.11.2017 11:45
Forststyrelsen har den här hösten sökt en hyresgäst för att driva verksamheten vid Raseborgs slott.
Till helheten som hyrs ut hör den 160 kvadratmeter stora Slottsknektens stuga, den nybyggda försäljningsbyggnaden på 113,5 kvadratmeter, en lagerbyggnad på ca 80 kvadratmeter, Nytorp på ca 40 kvadratmeter och Raseborgs slottsruin.
Till markområdet ges utnyttjanderätt för användning till tillställningar, Raseborgs sommarteater ingår inte i det som nu hyrs ut.

Vill ha utveckling

Forststyrelsen söker en hyresgäst som vill utveckla servicen och tjänsterna vid Raseborgs slottsområde på ett hållbart sätt. Färdighet att samarbeta och ha verksamhet året runt värdesätts, liksom erfarenhet av internationell turism.
Raseborgs slott är ett av flaggskeppen i regionens turismverksamhet och besöktes i fjol 75 000 gånger, beskrev Forststyrelsen i begäran om offerter på att hyra helheten.
Innan ansökningstiden gick ut hade parkchef Henrik Jansson på Forststyrelsen kontaktats av en handfull intresserade.
– Fyra ansökningar inkom sedan inom utsatt tid. Alla är erfarna företag som uppfyller det vi bad om. Det vill säga att de kan mat och dryck samt erbjuder innehåll för borgen, säger han.
Att man gav skötseln av området på entreprenad beror inte på missnöje med de nuvarande drivkrafterna, påpekar Jansson, utan handlar mer om att man vill att Forststyrelsen verksamhet ska vara transparent och för att organisationen nu hyr ut allt som en helhet.

Vill fortsätta

Ett gäng som är intresserat av att driva verksamheten vid borgen är Anne Ingman, Mikael Kokkonen och Samuel Mikander som driver restaurangen Slottsknektens stuga.
– Många har trott att vi har sagt upp oss eller varit tvungna att sluta där, men så ligger det inte till. Det är Forststyrelsens beslut att ta in offerter för att driva verksamheten. Vi fortsätter gärna vår verksamhet där tillsammans med Raseborgs sommarteater och andra lokala aktörer på området. Att det gick så här är litet tråkigt efter alla investeringar och hårt jobb vi gjort, säger Mikael Kokkonen.
Han säger att man precis sammanställt uppgifterna om årets besökarantal i borgen.
– Under de fem år vi drivit verksamhet på Slottsknektens stuga och i Raseborgs slottsruin har antalet betalande besökare stadigt gått upp.

Står på tre ben

Utöver Slottsknektens stuga driver trion restaurang Strandis i Sea Fronts hotellbyggnad i Ekenäs och Köttkontrollen i Karis.
Strandis öppnade sina dörrar till valborg och har under vintersäsongen öppet alla dagar året om med husmanskost till lunch på vardagar, samt à la carte efter lunch och på helgerna. Landslagskocken Samuel Mikander är köksmästare i restaurangen.
– Vi använder mycket lokala produkter i vår matlagning som Tenalaost, grönsaker från Tvärminne, kalkon från Bjärnå och så vidare.
Också Köttkontrollen har övergått till vintertider och har öppet från onsdag till söndag, brunch serveras lördagar och söndagar.
Köttbaren i nedre våningen har öppnat igen efter att den varit stängd över sommaren.
– Här kan man få tapas-tallrikar med olika lokala kött, ostar, hemgjorda rotsakschips och liknande. Provningarna drar i gång igen den här veckan. Vi planerar att ha ungefär två tastingar i månaden, alltid på fredagar med olika teman såsom öl, whisky, rom och vin, säger Mikael Kokkonen.