Nu får Basatorget sin natursten

För en knapp månad sedan valde tekniska nämnden i Raseborg det lokala företaget Tofag för entreprenaden av Basatorget. Nu är arbetet i full gång.

Basatorget beläggs med gråvit granit. Ekenäsfirman Tofag som vann entreprenaden utför ett riktigt handarbete då torget får sin nya yta. Varje sten radas ut för hand.
12.10.2018 13:46 UPPDATERAD 12.10.2018 14:11
Arbetet med att belägga Basatorget i Gamla stan i Ekenäs med natursten har påbörjats. Grundarbetet är gjort redan tidigare och just nu radas stenarna ut för hand på torget.
– Ja, så är det faktiskt. Ett riktigt handarbete, varenda en sten radas ut för hand och vänds och vrids på. Varje sten är nämligen unik och vi vill få stenens vackraste sida uppåt, säger Petra Fagerholm på Tofag.
Stenarna som torget beläggs med har en gråvit nyans och är av bergarten granit.
Tommy Fagerholm räknar med att arbetet ska ta ungefär en månad.
– Men det är en uppskattning för vi har aldrig lagt en så här stor yta tidigare. Torget är ungefär 960 kvadratmeter stort och utöver själva beläggningen ska kanter och blomsängar också lagas, säger Petra Fagerholm.
Tekniska nämnden valde Ekenäsföretaget Tofag som entreprenör för Basatorgets stenläggning på sitt möte den 18 september.
Entreprenaden kostar staden drygt 81 000 euro, exklusive moms. Tofags anbud var förmånligare än det andra inkomna anbudet. Anbudsförfrågan hade skickats till tre företag.