Paul Oxley's ute med nytt album

I dag lördag är det officiellt skivsläpp för Paul Oxley's Units nya album Black gold. Flera av låtarna har redan snurrat på radio ett tag och igenkänningsfaktorn är hög. Bandets speciella sound finns definitivt kvar.

Tre av fem. Kjell Ekholm, Nicke Björkqvist och Paul Oxley drar snart i väg på turné tillsammans med de två andra i bandet, Uffe Enberg och Rob Dominis.
Johanna Lemström
19.03.2016 09:00
I dag släpps Paul Oxley's Units nya skiva Black gold i samband med en spelning på Sokos Hotel President i Helsingfors.
Bandets nuvarande sammansättning består av sångaren Paul Oxley, Uffe Enberg på gitarr, Kjell Ekholm på bas, Nicke Björkqvist på trummor och Rob Dominis på keyboard.
De kommer att synas på en hel del scener under våren och sommaren, för det drar ihop sig till turné.
Får vi se er i Ekenäs i sommar?
– Vi har haft en spelning i Ekenäs i tankarna, men efter hand har det dykt upp fler och fler spelningar så vi har haft svårt att få till det. Eventuellt blir det av till hösten, säger Kjell Ekholm.
Bandet har i så fall tänkt bjuda på en litet annorlunda spelning i Ekenäs, en mer akustisk grej med nya tolkningar och arrangemang av de nya låtarna. Så det är inte en spelning man svänger ihop till så där bara av gammal vana, den behöver sina övningar, säger han.

Kommer igen och igen

Fast vana har bandet förvisso. Man har spelat ihop sedan 1980, lagt av emellanåt, men kommit igen gång på gång. Så pass samspelta är de att Paul Oxley till och med säger att bandets kollektiva samvete syns i låttexterna fast det är han som satt orden till pränt.
Har de nya låtarna något övergripande gemensamt tema?
– Det är svårt att förklara det, men ja, temat är väl att låtarna handlar om sådant vi tror på. Jag är väldigt intresserad av miljö- och naturfrågor, så låtarna på Black gold drar litet åt det hållet, säger Paul Oxley.
Dock poängterar han att han inte vill föra in smygpolitiska budskap i texterna.
– Jag är inte en politiker, jag är musiker.

Grundade eget skivbolag

Numera är Paul Oxley dessutom skivbolagsägare till nygrundade Starshape.
– Anledningen till att jag grundade Starshape var att jag ville ha kontroll över allt om och kring skivan. Man kan göra bättre själv än de stora bolagen, säger Paul Oxley.
En annan sak han väljer bort är Spotify. Skivan går endast att köpa som skiva, exempelvis i Kungsbokhandeln i Ekenäs, i Anttila, Levykauppa Äx samt via bandets hemsida. Man kan också ladda ner skivan via hemsidan om man inte vill ha en fysisk skiva.
– Spotify ger oss ingenting, det finns inga pengar för artisten att hämta där så varför skulle vi låta dem ha vår musik?

Vill ge en hel upplevelse

Dessutom tycker Paul Oxley att det är alltför splittrat att lyssna på musik via Spotify, det kommer en låt här och en låt där och i helt udda ordning. Han vill gärna ge lyssnaren en total upplevelse.
– Hela paketet liksom. Tänk dig att du sitter med ett glas vin i handen och lyssnar till musiken samtidigt som du bläddrar i texthäftet och ser på bilderna i häftet.
Pärmbilden har Christoffer Relander tagit i samband med spelningen i Stallörsparken i Ekenäs i fjol, och övriga bilder har Patric Westerlund tagit. Paul Oxley tycker det är fint att kunna samarbeta med dem då bägge är från orten.

Favoriter bland låtarna

Bland de nya låtarna har de båda sina egna favoriter. För Kjell Ekholms del är det utan tvekan Eyes open. Videon till den spelades in i Bromarv.
– Den är skojigast att spela. Det var också den första låten vi spelade in för skivan.
– Fast den är svår att spela live, en mardröm, tycker Paul Oxley.
Till hans favoriter hör Monkey business.
– Den berättar om hur tungt det är att vara ifrån sina barn. Ibland kan jag inte sjunga den utan att få tårar i ögonen. Who we are är en annan favorit.
Låtarna på albumet Black Gold
1. Black gold 2. Our little secret 3. The prisoner 4. Eyes open 5. Helsinki town 6. Monkey business 7. Who we are 8. On a roll 9. Lifeline 10. How hard can it be?
Spelningar 2016
19.3 Helsingfors, 26.3 Kuopio, 1.4 Seinäjoki, 9.4 Tammerfors, 16.4 Åbo, 7.5 Privat spelning, 20.5 Raumo, 21.5 Lahtis, 11.6 Kimito, 15.7 Joensuu. ]

Låtarna på albumet Black Gold

1. Black gold 2. Our little secret 3. The prisoner 4. Eyes open 5. Helsinki town 6. Monkey business 7. Who we are 8. On a roll 9. Lifeline 10. How hard can it be?
19.3 Helsingfors, 26.3 Kuopio, 1.4 Seinäjoki, 9.4 Tammerfors, 16.4 Åbo, 7.5 Privat spelning, 20.5 Raumo, 21.5 Lahtis, 11.6 Kimito, 15.7 Joensuu.

ANDRA LÄSER