Lyckad premiärtävling i Ekenäs

Ett hundratal deltagare räknades in när RasBudo arrangerade sin första nationella taekwondotävling i bollhallen i Ekenäs. Tävlingarna togs väl emot och nu talas det redan om FM-arrangemang.

Debut. Viktor Nyman gick på lördagen sin första match på hemmaplan.
RasBudo har bra fart på sin verksamhet. I lördags nåddes en ny milstolpe då man arrangerade nationella tävlingar för färgade bälten, det vill säga allt utan svarta bälten.
– För oss är det här en mycket stor tävling. Samtidigt lyckas vi genomföra den trots att vi inte är så många arrangörer, det gäller bara att man har rätt nyckelpersoner på rätt platser, sade Rafael Kesti som tillsammans med frun Lindah Kesti är föreningens verkliga eldsjälar.
– Dessutom är det här en viktig typ av tävling, allt handlar ju inte bara om den verkliga toppen. Det är härifrån, från juniorerna, som grunden görs, sade Lindah Kesti.
För arrangemangen stod RasBudo tillsammans med Finlands ITF-förbund och man gjorde upp i fyra grenar, det vill säga sparrning, rörelseserier, krossning och specialtekniker. På plats fanns 111 deltagare från 19 klubbar.

FM-arrangemang?

RasBudo nådde redan i fjol en stor framgång då man valdes till årets förening av Finlands svenska idrott och föreningens idrottare har också nått fina resultat. Nu var det dags för den första egna tävlingen. På golvet i bollhallen i Ekenäs fanns tre tatamibanor.
– Det fungerar egentligen överraskande bra här och bollhallen är lämplig för dylika tävlingar. Dessutom ryms det ännu flera banor här, sade Rafael Kesti.
Och det kan behövas i framtiden. Nu pratas det nämligen redan om FM-arrangemang 2020.
– Det kom litet oväntat, men det var förbundets representanter som uppmanade oss att söka FM och vi kommer att göra det. Till ett FM skulle det behövas minst sex tatamibanor, sade Rafael Kesti.

Premiärtävling

I lördags var dock fokus på dagens tävling. För RasBudos Viktor Nyman blev det en förlust i den första matchen i rörelsemönster.
– Jag är ganska nöjd, jag höll min nivå. Vi får nu se om det blir en fortsättning, jag valde att bara ställa upp i en gren här, sade Nyman som bor i Karis.
För Nyman är taekwondo en hobby. Träning brukar det blir 2–3 gånger i veckan och så kommer det några tävlingar till under säsongen.
– Nu var det första gången jag tävlade i föreningens egen tävling. Det var förstås lite annorlunda, men när sedan matchen kom i gång tänkte jag bara på den, sade Viktor Nyman.

Nyttig gren

Totalt hade RasBudo med 14 deltagare i tävlingarna. Också för Josefina Saarinen var det första gången hon tävlade på hemmaplan.
– Jag tycker om taekwondo, det är en sport som passar mig. Dessutom är det bra att kunna självförsvar, sade Saarinen.
Tillsammans med Patric Ring, Micke Ekblad och Arseny Igantiev stod hon nu och väntade på nästa match. Tempot på tatamin var högt och matcherna snabbt överstökade.
– Sedan kan man ju välja om man deltar i flera tekniker, jag tycker bäst om sparrning, sade Ring.

Fina framgångar

För RasBudo bjöd tävlingarna på fina framgångar. Man hade 14 deltagare och deras saldo blev 19 medaljer, varav elva guld, fem silver och två brons.
– Jag är väldigt nöjd med allas insatser, men skall jag lyfta fram ett namn är det Karollina Järvinen. Hon lyckades riktigt bra, sade tränaren Rafael Kesti.
Också systerföreningen i Hangö höll sig bra framme med åtta medaljer. Arrangörsmässigt förlöpte allt planenligt.
– Den respons vi fick efter tävlingarna var mycket positiv och det skall vi ta med oss. Jag tycker att vi borde ha ett större arrangemang per år och det arbetar vi nu för. En utmaning är också att hitta lämpliga datum i tävlingskalendern – det arrangeras en hel del tävlingar och de skall ju inte krocka med varandra, sade Rafael Kesti.

ANDRA LÄSER