Apotek lanserar medicinapp

Med hjälp av en mobilapplikation blir det snart möjligt att beställa receptbelagda mediciner till Hangö apotek. Det kommer att vara möjligt att hämta medicinerna utanför öppettiderna. Också Ekenäs första apotek tar applikationen i bruk.

Heikki Peura visar hur man med hjälp av appen kontaktar apoteket.
Inom september månad hoppas Hangö apotek kunna lansera en ny mobilapplikation. Med appen blir det möjligt för kunder att sköta sina apoteksärenden på distans, något som varit mycket begränsat hittills.
– Ett av problemen vi apotekare haft är att vi inte haft någon rätt att kolla personers identitet på distans. Då har vi inte haft möjlighet att skriva ut recept via telefon, men via appen kan vi göra det, säger Heikki Peura på Hangö apotek.
Också Ekenäs första apotek vid Rådhustorget hakar på. Det bekräftar apotekaren Risto Suominen.
– Vi planerar börja använda appen under hösten, eventuellt i november. Vi måste bara utbilda vår personal först, säger Suominen.
Appen heter Remomedi och apoteken i Hangö och Ekenäs har deltagit i utvecklingsfasen av den. Appen finns för de flesta smarttelefonerna, och Peura lyfter fram att det är bra att det kommer en app som fungerar nationellt.
– Det är bättre med en app som fungerar i alla apotek än att alla har enskilda lösningar.
När en kund loggar in på appen ser man vilka apotek som är närmast, öppettiderna och vilka språk man kan få betjäning på. Via appen ringer man sedan ett videosamtal till apoteket, där en farmaceut eller provisor svarar. Appen kommer att be användaren registrera sig och ta en bild av ett identitetsbevis, som till exempel körkortet. Apoteket kan då identifiera kunden och bland annat hantera recept.
– Det är väldigt noggrant med säkerheten i de här fallen, det har varit en stor myndighetskoll på projektet. Men när vi ser både identitetsbeviset och personen som ringer kan vi bekräfta identiteten, säger Peura.
Ifall ingen svarar när man ringer med appen är det möjligt att lämna ett meddelande så att apoteket ringer upp.

Avhämtning utanför öppettider

Efter att man utfört sitt apoteksärende via appen gäller det att komma överens om hur man hämtar sina mediciner. I Hangö apotek kommer det snart att vara möjligt att hämta mediciner utanför öppettiderna.
– Vi kommer att ha en paketautomat i vindfånget. Vill man hämta sina mediciner där får man en kod, och när man knappat in numret så öppnas lådan med medicinerna, säger Peura.
Han kan ändå inte med säkerhet säga när paketautomaten installeras, men det borde bli under hösten. Appen hoppas de börja använda redan inom några dagar.
– En av sakerna som ännu måste börja fungera är betalningen, men efter det tar vi den i användning, säger Heikki Peura.
ANDRA LÄSER