Lokala framgångar i Hangö

Årets hopptävlingar i Hangö har kört i gång. Många av de lokala ryttarna klarade sig bra under den första tävlingsdagen, men om det inte går som tänkt är det inte så farligt.

Nervositet. Julia Holmström klarar sig bra med hästen Cuba Libre då hon börjat hoppa igen efter en paus.
Seahorse Week är en tävling som samlar både oerfarna tävlingsryttare i början av karriären och elitryttare. Tävlingarna har redan pågått i två dagar och bland annat flera lokala ryttare från Hangö har fått testa sig själva och sina hästar på tävlingsbanan.
– Det är alltid bra stämning här och allting fungerar, det är nog årets bästa tävlingar, säger Henna Hauskamaa som tävlade med sin häst Elton i klassen på 80 centimeter.
Någon som var väldigt glad efter prisutdelning och ärevarv var Maria Sandberg som hoppade felfritt och placerade sig tredje med hästen Con Lord i 90 centimeters klassen.
– Han hoppade riktigt bra i dag och det är fint att klara sig så bra då det bara är min andra tävling med honom, säger Sandberg.
Sandberg, som är 16 år, började rida som femåring och har tävlat aktivt de tre senaste åren. Hennes häst kan bli lite spänd inne på tävlingsbanan, men han hoppar ändå det mesta som ställs framför honom.
– I morgon ska vi hoppa vår första klass på en meter och jag hoppas på att rida felfritt, säger Sandberg.
Hon hoppade felfritt och placerade sig tredje även i den klassen.

Tillbaka på hoppbanan

Även Julia Holmström kände sig väldigt glad efter sin ritt med hästen Cuba Libre. Hon tävlade på samma hinderhöjd som Sandberg, men i klassen för ryttare över 18 år och tog en fjärde plats.
– Det känns jätteroligt, speciellt med tanke på alla problem vi hade innan vi kom in på banan.
Holmström säger att hästen både är rädd för att lastas och var ganska orolig på tävlingsplatsen. Som tur är brukar det gå bra när de kommer in på banan.
– Han är lite rädd för andra hästar och var ganska nervös på den trånga framridningen, säger Holmström.
Cuba Libre är en häst som behöver mycket stöd av sin ryttare och Holmström säger att det kan bli svårt om hon själv är nervös. Hästen köptes som femåring till hopphäst och klarade sig bra som unghäst.
– Nu är han tio år och de senaste åren har vi mest tävlat dressyr efter att jag blev ganska rädd efter ett allvarligt avfall, säger Holmström. Nu har jag börjat hoppa igen och övervinna mina rädslor.

Byter gren

En annan som oftare setts på dressyrbanan är Janina Laine som tävlade med hästen Rastelli i 90 centimeter. Hon red en felfri första runda men rev ett hinder i omhoppningen.
– Jag red lite allt eller inget och tiden skulle ha gett en andra placering om vi inte skulle ha rivit, säger Laine.
Rastelli är inte hennes egen häst utan hon började egentligen rida honom eftersom ägaren inte var intresserad av att tävla. Med sin egen häst tävlar hon endast i dressyr.
– Jag började egentligen rida dressyr på honom men så testade vi att hoppa och nu har vi tränat hoppning ordentligt i ett år, säger Laine.
Det blir självklart en hel del tävling och träning för henne då hon nu tävlar i både hoppning och dressyr. Hon prioriterar ofta dressyrtävlingarna med sin egen häst men brukar få det pusslat ihop ganska bra.
– Det blir ju mycket tävlingar för mig, men då det är olika hästar så blir det inte för mycket för dem, säger Laine. Efter att ha tävlat onsdag och torsdag på Seahorse Week med Rasse ska jag tävla i dressyr med min egen häst under helgen.
Onsdagens andra klass gick bättre för henne, då hon placerade sig åttonde. På torsdagen ren hon en felfri grundomgång men fick sedan 12 felpoäng i omhoppningen.

Delta det viktigaste

Att tävla i hoppning går inte alltid som man tänkt. Det fick Henna Hauskamaa uppleva på onsdagen då hennes häst Elton inte var med på noterna och ekipaget vägrade ut sig.
– Han blir lätt spänd och hittar saker att vara rädd för om vi tävlar någon annanstans än på hemmaplan, säger Hauskamaa.
Elton är en energisk häst med mycket egen vilja. Att tävlingen gick som det gick kom inte helt som en överraskning för Hauskamaa.
– Han gjorde samma sak förra året vi var här och tävlade. På hemmaplan har vi vunnit nästan allt vi ställt upp i men på bortaplan vet han vad han ska göra om han inte vill, säger Hauskamaa.
Hon har haft Elton i två år och tävlar honom i ett och ett halvt år. Han är redan 20 år och bland de äldsta hästarna som tävlar på Seahorse Week, han har mycket erfarenhet.
– Jag har utvecklats mycket på honom, säger Hauskamaa.
Under onsdagen tog Emma Henriksson hem vinsten i klassen på en meter. Hon red hästen Someone.

ANDRA LÄSER