"Äldre på Villa Pentby har ibland lämnats liggande i flera dagar"

Seniorer har lämnats liggande i sina sängar, ibland har de inte fått komma upp och ut ur sina rum på flera dagar. Bland annat det framgick då staden Raseborg gjorde en oanmäld granskning i Attendos äldreboende Villa Pentby i Karis. Attendo avvisar kritiken.

Då Raseborgs chef för äldreservice Kirsi Ala-Jaakkola deltog i ett oanmält granskningsbesök i Villa Pentby framgick allvarliga brister i vårdpraxis, personaldimensionering och ledningen av det privata boendet. Det är vårdjätten Attendo som driver Villa Pentby.
11.12.2020 11:20 UPPDATERAD 11.12.2020 15:29
Raseborgs stads chef för äldreservice, Kirsi Ala-Jaakkola gjorde tillsammans med enhetschefen för dygnet runt-boende Bernadetta Stenström ett oanmält granskningsbesök i Attendos dygnet runt-boende Villa Pentby i Karis i september. Det fanns brister i såväl vårdpraxis som personaldimensionering och ledning av verksamheten på Villa Pentby.
– Vi såg att saker inte är skötta på bästa sätt. Bland annat får människan inte komma upp från sängen varje dag. Människan kan bli liggande i sin säng många dagar utan att få komma upp och sitta exempelvis i salen och träffa andra, säger Kirsi Ala-Jaakkola.
Granskningen gjordes efter att privatpersoner gjort orosanmälningar till stadens äldreservice om att allt inte står rätt till på Villa Pentby. Staden har fått tre oberoende orosanmälningar, men också Regionförvaltningsverket har tagit emot anmälningar, berättar Kirsi Ala-Jaakkola.

ANDRA LÄSER