4H i Raseborg fick en ny verksamhetsledare

Annina Svensson i Bromarv är ny verksamhetsledare för Raseborgs 4H sedan januari.

Annina Svensson är 4H:s nya verksamhetsledare i Raseborg.
Johanna Lemström
01.05.2017 10:00

Intervju

I praktiken innebär arbetet som verksamhetsledare för 4H bland annat att Annina Svensson håller klubbar på fyra olika ställen i Raseborg.
På måndagar samlas 4H-klubben i Pojo, på tisdagar i Bromarv, onsdagar i Karis centrum och på torsdagar i Tenala, berättar hon. Därtill hålls varannan onsdagskväll en 4H-klubb i Sannäs i Karis med en annan ledare.
De fyra h:en i 4H står för hand, huvud, hjärta och hälsa.
– Till mina klubbträffar får deltagarna komma direkt efter skolan och de får stanna i två timmar per gång. Hittills har vi mest pysslat och bakat, men också haft fotoorientering ute.

Samarbete västerut

Raseborgs 4H samarbetar också med 4H i Salo, närmare bestämt med klubben i Bjärnå. Tillsammans har man exempelvis snickrat fågelholkar och den 10 maj kommer Bjärnåklubbisarna till Bromarv.
– Då blir det ett besök i Metlas forskningsskog i Solböle med korvgrillning på programmet.

Odlar solrosor

Många förknippar ju 4H med odling. Det har det inte blivit så mycket av under Anninas ledning ännu. Men den traditionella tävlingen i solrosodling ska minsann bli av.
– Barnen får fröer och odlingstips och ska under sommaren sköta sina plantor efter bästa förmåga och på hösten ska blommorna mätas.
Två mått tas – dels mäts de på höjden, dels mäts frökakans diameter. Måtten räknas ihop och den som får högst tal vinner. Alla 4H-föreningar i Svenskfinland deltar, berättar Annina Svensson.
Annat som 4H sysslar med är insamling av gödselsäckar.
– Och i sommar ordnas åter Matskolan, i år i Tenala. Till den hör också ett gårdsbesök, säger Annina Svensson.
Utöver klubbverksamheten hör också föreningens bokföring till hennes uppgifter.
– Dessutom skulle jag gärna börja med någonting riktat till litet äldre ungdomar.

ANDRA LÄSER