Större bussar ska trygga skolvägen

Efter tisdagens krock mellan en skolbuss och en lastbil sätter det bussbolag som kör rutten in större bussar på skolturerna. Detta för att alla ska få en sittplats.

Halt. Det var väldigt halt i tisdags då en skolbuss körde in i en lastbil som stod på Lilltötarvägen i Lojo.
Mira Strandberg
02.02.2018 12:00
– Bussen hade säkerhetsbälten och våra chaufförer brukar se till att de används. Nu sätter vi in större bussar på skolturerna så att alla får sittplats. Alla bussar som kör på små vägar i Ingå kommer nu också att ha säkerhetsbälten, säger trafikchef Risto Ylitalo vid bussbolaget Pohjolan Liikenne.
Enligt honom var det hala väglaget den främsta orsaken till tisdagens olycka.
– Vägen var så hal att det inte gick att göra något. Problemet är att små vägar borde vara bättre sandade. Men det är klart att vi går igenom olyckan noga, säger han.

Goda nyheter

Rektor Monica Lemberg vid Källhagens skola är glad över att något görs åt säkerhetsfrågan, som skolan länge har jobbat för att förbättra.
– Det är ledsamt att det måste ske en olycka innan man gör något, men det är väldigt bra om det nu blir resultat, säger hon.
Det hon främst har varit orolig för är att elever ofta tvingas stå i bussarna för att de är så fulla, och att bilbälten saknas.
– Att eleverna står är en stor säkerhetsfaktor. Men det låter utmärkt om det går att ordna så här snabbt. Här i skolan kommer vi att prata om säkerheten och försöka se till att eleverna också använder bilbälten.

Inga bälten

Mathias Lindqvist var en av de elever som åkte med i bussen. Enligt honom hade bussen inga bilbälten. Han råkade själv se hela olycksförloppet.
– Det var ganska skrämmande. Jag var nog i chock efteråt, säger han.
Det hindrade honom inte från att agera mycket rådigt genast efter krocken. Han kontrollerade att chauffören och de övriga passagerarna var okej. Sedan slog han sönder ett fönster för att eleverna skulle kunna ta sig ut.
– Jag tänkte mest på alla andra. En stor del av eleverna sov i bussen, men jag var vaken.

"Våra barn det gäller"

I Ingå är föräldrar oroade över trafiksäkerheten i skolbussarna. En del föräldrar går till och med så långt att de vill utlysa skolstrejk tills säkerhetsfrågorna är lösta.
Problemet ur kommunens synvinkel är att skolskjutsarna till Lojo inte upphandlas av kommunen utan sköts av privata bussbolag som trafikerar rutten Ingå–Lojo som linjetrafik. Skolskjutsarna till Virkby sköts av Lojo stad, som Ingå har ett skolavtal med gällande högstadierna.
– Men det är klart att det är våra barn och våra familjer det gäller, så vi kommer att på alla sätt försöka förbättra situationen. Nästa vecka har vi ett möte med trafikbolagen där vi diskuterar säkerhetsfrågorna, säger controller Ilkka Rissanen, som har koordinerat kommunens egna skolskjutsar.
Ärendet behandlas också i Västnylands kollektivtrafikgrupp, där alla västnyländska kommuner och NTM-centralen är representerade.

Chauffören skadades

Olyckan skedde i tisdags strax efter klockan 15. En skolbuss körde in i en lastbil som stod stilla på Lilltötarvägen i Lojo i dag strax efter klockan 15. Bussen kom från Lojohållet då den körde in i lastbilen med en hastighet på 50-60 kilometer i timmen. I olyckan skadade busschauffören sina ben. Han var fastklämd då räddningsmanskapet kom till platsen men man fick loss honom genom att flytta på stolen. Enligt Risto Ylitalo mår chauffören bra nu.
Alla 36 elever kunde ta sig ut från bussen på egen hand. De fick endast blåmärken och skråmor. Alla elever fördes för säkerhets skull till sjukhus för kontroll.

ANDRA LÄSER