Tjejernas Kanontia får en uppföljning

Det är en annan arrangör och rutten är ny, men i praktiken får det klassiska motionsloppet i Ekenäs Tjejernas Kanontia en uppföljare. I juni nästa år löper man för första gången Damernas egen tia i centrala Ekenäs.

Start igen. Det blir ett nytt damlopp i Ekenäs om ett år.
– Det är klart att vi sett på Tjejernas Kanontia och då framfört allt på den ursprungliga versionen. Personligen tycker jag att man gjorde fel när man började ändra om på allt där, säger Kaj Selenius från FC Raseborg.
För det är nämligen FC Raseborg och verksamhetsledaren Selenius som lägger fram planerna tillsammans med styrelsemedlemmen Jörgen Pind. Nu har man inlett förberedelserna för att nästa sommar, den 9 juni, arrangera ett motionslopp för damer.
– Tanken är då att damerna och flickorna skall få en egen dag i motionens tecken, säger Pind.
– Evenemanget i sig skall också hållas enkelt, vi kommer inte att satsa på några sidoarrangemang eller andra jippon. Vi kommer också att samarbeta med andra föreningar med tanke på trafikarrangemang och dylikt, säger Selenius.

Cirka tio kilometer

Loppet startar på centrumplan och rutten går sedan runt centrala Ekenäs förbi bland annat Flyet, Jägarbacken, Hagen och Västvallen så att man till slut når målet vid Stallörsparkens pir. Rutten blir ungefär 10 kilometer.
– Det här är ju inte en tävling, så antalet meter är inte så fruktansvärt noga. Men det blir ungefär tio kilometer. Tanken med att ha start och mål på skilda platser är också att ge del flera alternativ för deltagarna efteråt – ettdera kan man stretcha ner när man återvänder till centrumplan, eller så använder man siminrättningens utrymmen och bastu, säger Selenius.
– Rutten kommer dessutom att var mycket vacker vara då halva sträckan löper bredvid vattnet, säger Pind.
Någon tidtagning kommer inte att förekomma. Också det är i sann Tjejernas Kanontia-anda.
– Vi kommer också att bara en distans och eftersom det inte är någon tidtagning kan alla gå eller löpa i egen takt, säger Selenius.

Höga målsättningar

Selenius och Pind tror också att det finns en klar beställning på ett dylikt lopp. Tjejernas Kanontia var synnerligen inarbetat och nådde under storhetstiden med Sven Nordlund som koordinator över 4 000 deltagare. Också inom FC Raseborg siktar man högt och har en målsättning nästa år på 2 000 damer.
– Förstås är det mycket men vi tror på det här. En av våra styrkor här är att vi kommer att ha en mycket låg deltagaravgift så att alla skall kunna delta. Vi kommer dock inte att ha någon medalj, men kanske i stället ett minne i form av ett diplom, säger Selenius.
Tjejernas Kanontia nådde stor framgång, framför allt under 1990-talet, men efter 2015 var det lapp på luckan. Nu återkommer man i alltså i en annan form. Lite speciellt är dessutom att sommaren 2018 arrangeras två motionslopp för damer då också Topptrim arrangerar sitt lopp i juli.
– Men jag tror ju inte att det här tar bort något av någon, tvärtom är det bara roligt med flera lopp, säger Kaj Selenius.
ANDRA LÄSER