Han lämnade banken och startade eget

16 år på olika banker fick räcka för Sven-Eric Holmström. I december i fjol gav han sig in på coachningbanan men vardagen kretsar fortfarande kring ekonomi, besparingar och placeringar.

Nytt företag. Sven-Eric Holmström slutade jobba på banken och började fokusera på ekonomisk coachning.
För några månader sedan startade Sven-Eric Holmström ett eget företag som går under namnet Holmström Group Ab. I februari öppnade han sitt kontor, som ligger i centrala Karis, och gick in för att erbjuda ekonomisk coachning. Tankarna på att starta ett företag hade grott en tid och förra sommaren meddelade han sin tidigare arbetsgivare att det fick räcka med bankjobb.
– Det skedde många förändringar i bankvärlden, till exempel förde digitaliseringen med sig mycket nytt. Dessutom hade jag jobbat på bank sedan jag slutade studera och det fanns hela tiden en idé om att börja med någonting eget, säger Holmström.
För hans del är det inte en obekant sak att driva ett eget företag. Holmström kommer från en familj där föräldrarna hade ett eget företag, men trots det har vissa av företagandets aspekter överraskat honom.
– Jag visste att det skulle komma veckor där jag behövde jobba 50–60 timmar och jag förstod att det ibland skulle komma lugnare veckor. Men att det kunde kasta mellan de två, så mycket som det har gjort, väntade jag mig inte.

Bred rådgivning

Det som Holmström gör på dagarna kallar han för ekonomi- och placeringscoachning. Det betyder att han hjälper kunderna att förstå hur det till exempel går till när man placerar pengar i olika fonder. Han kan också ta sig en titt på kundens ekonomi och analysera vilka pengar som går vart. Med andra ord kan Holmström ge kunden en klarare bild av den egna ekonomin och hjälpa till med att använda pengarna på ett fiffigare sätt.
Däremot skall man inte tro att placeringscoachning fokuserar på placeringsrådgivning. Det senare kräver en licens som Holmström inte har i det här skedet.
– Beträffande placeringar så berättar jag hur det fungerar rent praktiskt, man skall inte uppfatta det här som att jag konkurrerar med bankerna. Det här är ett komplement till deras verksamhet, säger han.
Holmström säger att han meddelade de lokala bankerna om sitt företag när han startade verksamheten.
– På det här sättet får kunderna information om hur det går till och när de sedan går till banken för att låna eller placera pengar har de en bättre bild av vad det handlar om.
Tanken med det hela är att ge kunderna en oberoende åsikt av om hur ekonomin fungerar.
– På en bank är rådgivningen gratis, men deras uppgift är att ge råd för att stötta produktförsäljningen. Det gör inte jag, utan människan är det viktiga. Men det betyder också att jag tar betalt för rådgivningen.

Mycket på gång

Holmströms verksamhet är inte endast bunden till kontoret i Karis. Han åker också på hembesök och i tisdags höll han en heldagsföreläsning på Korpo.
– Mitt jobb är roligt och det här är en grej jag har satt tusentals timmar på för att lära mig hur det fungerar. Det underlättar mycket att jag kan diskutera med kunderna utan att hela tiden tvingas kolla någon detalj med hjälp av datorn.
I höst kommer Holmström också att hålla fem kurser på Raseborgs kulturinstitut. Går allting väl med företaget är tanken också att anställa ytterligare personal. Redan nu är det möjligt att hysa in ett par arbetsrum till i Holmströms rymliga lokal.
– Från första början sade jag att tanken inte är att göra det här ensam. Det är svårt att säga när jag kan anställa någon men jag gör det hellre förr än senare.

ANDRA LÄSER