Ekenäs sparbank stänger Österbykontoret i juni

Ekenäs sparbank stänger sin filial i Österby den 1 juni. Huvudorsaken är avståndet till huvudkontoret i Ekenäs centrum. Det är inte mer än 1,5 kilometer. Man vill också stärka bemanningen inne i centrum.

Stängs. Filialen i Österby upphör den 1 juni.
– Jag tror inte det finns andra banker i Finland med två kontor så nära varandra, säger Berndt-Johan Lundström som är vd för Ekenäs sparbank.
– Vi vill förstärka bemanningen på huvudkontoret för att kunna ge ännu bättre betjäning. Vi vill profilera oss som den enda banken som erbjuder kassatjänster från klockan 10 till 16.30. Vi är skyldiga våra kunder att fortsätta med det, speciellt med tanke på våra äldre kunder. Kunderna har varit med och byggt upp den här banken.
Kundbesöken i Österby har blivit färre sedan det nya kontoret öppnades 1988.
– Det är en annan struktur på bankärendena nu för tiden.
Ekenäs sparbank har funnits i Ekenäs i 157 år och i Österby sedan 1951.
En person har jobbat på filialen i Österby. Det har inneburit en säkerhetsrisk som man nu slipper. Den person som varit anställd i Österby kommer att ta emot sina kunder i centrum framöver.
– Vi hoppas våra kunder i Österby har förståelse. De kommer att få lika bra om inte bättre service på huvudkontoret framöver.
Huvudkontorets nedre våning renoveras omfattande just nu och i början av maj kan man ta emot kunderna i nya fräscha och mer ändamålsenliga lokaler.
– Vi är i behov av fler förhandlingsrum och färre kundbetjäningspunkter, säger Lundström.
Samtidigt ska ingången göras bekvämare för funktionshindrade.

Testar Hangö

Ekenäs sparbank har sedan 2001 ett kontor i Karis och inspirerad av framgången där vill man nu kolla om det finns efterfrågan på bankens tjänster i Hangö. Därför kommer man att öppna en popup-bank i Östra hamnen från och med midsommar. Där kommer man att betjäna kunder från en husvagn i sex veckor framåt. I popup-banken kan man öppna ett konto, få placeringsrådgivning och diskutera lån. Av säkerhetsskäl erbjuder man inte kassatjänster.
– Efter sommaren gör vi en utvärdering. Om det finns efterfrågan på våra tjänster i Hangö har vi beredskap att etablera oss i staden.
I så fall blir det antagligen aktuellt med nyanställningar. Den nuvarande personalstyrkan på 15 personer räcker inte till för ytterligare ett kontor.

Ekenäs sparbank

Har cirka 7 000 kunder
Har kontor i Ekenäs och Karis
Rörelsevinsten var 760 000 euro i fjol
Betalade 127 000 euro i samfundsskatt
Delade ut 50 000 euro till föreningar och organisationer