Kolumn: Höstmarknaden är en viktig milstolpe

Ekenäs höstmarknad är inte längre den sista chansen att fylla på skafferiet inför vintern. Men de årliga folkfesternas betydelse är fortfarande stor.

Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
23.09.2022 14:12 UPPDATERAD 26.09.2022 17:25
Det är som när en öken börjar blomma efter ett regn. Tre års väntan är över och Ekenäs höstmarknad har igen vuxit fram på den till vardags så färglösa sandplanen. Kanske befinner du dig där i detta nu och läser den här texten medan du köar till en karusell? Eller kanske har du redan hunnit med din runda och sitter hemma vid köksbordet och tuggar på en bit marknadskringla?
Ekenäs höstmarknad är en institution vars betydelse inte ska underskattas. Inte nog med att den samlar såväl de mest rotade ortsborna som hemvändare. Höstmarknaden utgör med sina hundratals år långa anor en viktig milstolpe på året. ”Inte blir det före marknaden, inte” brukar en äldre generation av Ekenäsföretagare svara när de ombeds uppskatta hur fort de kan köra i gång med ett projekt. Trots att det här sägs med glimten i ögat antyder det något om synen på marknaden: den är en kalendarisk rit i magnitud med jul och midsommar. 
I Den stora finlandssvenska festboken tar folkloristerna Anne Bergman och Carola Ekrem upp marknadernas betydelse i samhället. De skriver att vi inte bara lever med den officiella kalendern, utan också har en privat almanacka där födelsedagar, bröllopsdagar och marknader sticker ut som minst lika viktiga som de nationella helgdagarna. De citerar en man som nämner just Ekenäs höstmarknad som en av höjdpunkterna på året för honom: