Datasäkerhetsexepert Toni Korhonen från Ingå oroar sig mer för AI än för kemikalier i Joddböle: ”Det finns inget en maskin inte kan göra”

De omfattande industriplanerna i Joddböle har väckt många farhågor om säkerheten i området. Ingåbon och fullmäktigeledamoten Toni Korhonen har erfarenhet av datasäkerhetsarbete i kärnkraftverket i Olkiluoto och oljeraffinaderiet i Sköldvik. – Den svagaste länken är alltid människan, inte tekniken, säger han.

Toni Korhonen är datasäkerhetsexpert med erfarenhet av säkerhetsarrangemang vid många betydande industrier i Finland. Han är inte oroad för eventuella industriella etableringar i Joddböle ur säkerhetssynvinkel.
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
01.03.2023 10:48 UPPDATERAD 01.03.2023 14:52
– Visst finns det alltid risker för omgivningen och människor när man börjar prata om kemikalier och industri. Men om man är medveten om riskerna och vidtar de rätta åtgärderna går det att hantera. Därför är det bra att det är stora aktörer som vill komma till Ingå. De är medvetna om risknivån och har omfattande system för att säkra riskerna, säger Toni Korhonen.
Som referens nämner han kärnkraftverket Olkiluoto, där han har jobbat med datasäkerhet och nätverkssäkerhet. 
– Första gången jag åkte dit var jag nog mycket spänd då jag tänkte att det här är ett högriskområde. Men när jag såg hur väl allt sköts sjönk min puls väldigt snabbt. Alla processer har säkring på säkring på säkring. Den svagaste länken är alltid människan, inte tekniken, och vi gör alla misstag. Därför gör ingen något ensam där.