Ukrainska flyktingar har rätt att få vaccinationer – men det förutsätter anmälan hos Migri

Då Ryssland invaderade Ukraina var landet inne i sin fjärde smittovåg av covid-19 och många hade inte vaccinerats. Ukrainska flyktingar som kommer till Finland har rätt att få samma vaccin som finländare, men det förutsätter en anmälan hos Migrationsverket.

Mia Kontio är ledande expert i hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd.
22.03.2022 09:28
Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt oro för att kriget i Ukraina leder till en förvärrad smittspridning av covid-19 bland invånarna, eftersom vaccinationstäckningen är låg i Ukraina. I bombskydden och under flyktvägens olika skeden råder trängsel vilket gör det omöjligt att hålla säkerhetsavstånd.
Då Ryssland invaderade befann sig landet i en fjärde smittovåg och omkring 35 procent av befolkningen hade blivit dubbelvaccinerade, enligt uppgifter från Our world in data. Bara knappa två procent har fått en tredje dos.
WHO har uppmanat alla länder som mottar flyktingar från Ukraina att erbjuda vaccinationer mot covid-19 och andra sjukdomar såsom mässling. I Finland erbjuds alla ukrainska flyktingar gratis vaccinationer mot bland annat covid-19, men det förutsätter en anmälan om tillfälligt skydd hos Migrationsverket.

ANDRA LÄSER