En natt efter kvalet är Helander fortfarande besviken

När Oliver Helanders EM-kval var över visade TV-bilderna en besviken spjutkastare. Efter att ha sovit på saken konstaterar Helander att det var en dålig tävling av honom.

Tungt. Oliver Helander var besviken efter sitt första EM, han tog sig inte till final.
I onsdags tävlade Oliver Helander för första gången i EM-sammanhang. Det utvecklades inte till en rolig historia. Helander öppnade tävlingen med ett övertamp och fortsatte med ett underkänt kast.
I tredje omgången noterades han för 76,64 meter och det blev även hans slutliga resultat. Det gav honom en 16:e plats i kvalet men resultatet räckte inte till för att Helander skulle få kasta i torsdagskvällens spjutfinal i Berlin. Tjeckiens Petr Frydrych tog hand om tolfte platsen och lade samtidigt beslag på den sista finalplatsen. Han kastade 79,74 så Helander var knappa tre meter ifrån en finalplats.
– Det var dåliga kast. Jag vet inte vad det berodde på.
Det var Helanders första analys efter tävlingen när han blev tillfrågad av finska Yles reporter på plats i Tyskland. Sedan gick han rakt genom intervjuzonen i Berlin utan att säga någonting, men på torsdagsmorgonen svarar han i telefonen.
– Jag vet inte vad jag skall säga. Det var helt enkelt en dålig tävling.
Helander tävlade som bekant för första gången i ett mästerskap och en ny situation kan förstås alltid leda till nervositet. Men Helander håller inte med om att det skulle ha varit problemet i Berlin.
– Det handlade nog inte alls om det den här gången.

Svårt underlag

Ett samtalsämne efter spjutkvalet var underlaget. Fler av kastarna hade synliga problem och hade svårt att få fäste. Till exempel tysken Thomas Röhler fick det inte att stämma förrän i tredje omgången. Också Helander hade problem men han vill inte skylla på det.
– Efter mitt andra träningskast böt jag till längre spikar i skorna för foten hade glidit i väg. Efter det kändes det bättre och underlaget påverkade inte mitt resultat. Jag måste klara av att kasta bättre i en tävling.
Helanders tränare Glenn Lignell berättar att en del av ansatsbanan var ny, men han kan inte säga om underlaget överraskade honom och Helander. Ett halvt dygn efter tävlingen hade Lignell ännu inte hunnit se kasten från och olika vinklar, men han hade ändå en bild av vad som hade hänt.
– Oliver har haft en del utmaningar med tajmningen, till exempel var det så i FM. Dessutom baserar hans kast sig på en bra fart och på grund av problemen med underlaget fick han inte den biten att stämma till fullo.
Helander kom till Berlin med en sjätte plats i världsstatistiken i bagaget. Det hade lett till stora – och i många fall orimliga – förväntningar. Många tycktes helt glömma bort att det trots allt handlade om hans första mästerskap. Det är inte enkelt att på beställning kasta över 80 meter, allra minst när man vet att det står en EM-final på spel. Men förstås var ändå besvikelsen stor i Helanders läger.
– Det gick inte som beräknat, säger Glenn Lignell.