OS-silver för Finlands kockar

OS i tyska Erfurt blev en framgång för det finländska kocklandslaget.

Segrare. Finland vann i det varma köket, som utgjorde en deltävling.

De kammade hem segern i det varma köket, som utgjorde en deltävling. I helhetstävlingen blev det silver. I laget ingår Karisbon Samuel Mikander som till vardags jobbar på restaurangen Köttkontrollen i Karis.

Placeringen i Erfurt är en förbättring från senaste OS då det finländska laget blev sjunde. I VM för två år sedan blev det en tredje plats i varma köket.

Finland var i år också bäst av de nordiska länderna då Norge och Sverige kom in på en femte respektive sjätte plats. OS-guld blev det för Singapore medan bronset gick till Schweiz.

Det finländska lagets insats i det varma köket fick fulla poäng av domarna och bedömdes som tävlingarnas bästa. Som förrätt serverade laget insjöodlad regnbågslax tillagad på tre olika sätt. Varmrätten bestod av filé på vitsvanshjort med renlavsströssel, terrin på jordärtskocka, rökt selleri, lök fylld med hjortfärs och en sås gjord på granskott.

Desserten var lingonbavaroise och -maräng, saltad karamellglass, serverad med mandelkaka och lingontjinuski.

ANDRA LÄSER