Voutilainen tillbaka efter skadan – "Frustrerande att inte kunna spela på sin egen nivå"

Lättnad och glädje men samtidigt också stor frustration. Det är delade känslor för handbollslandslagets nyckelspelare Ellen Voutilainen som gjort comeback efter sin långa skadefrånvaro.

Ellen Voutilainen sköt tre mål i matchen mot serieettan Kristianstad.
Filip Saxén
23.01.2020 13:13 UPPDATERAD 23.01.2020 13:15
Försiktigheten och en viss frustration finns kvar men främst känner Ellen Voutilainen glädje och lättnad över att äntligen få vara tillbaka på handbollsplanen. I början av februari i fjol slet hon sönder korsbandet i knäet och för ett par veckor sedan gjorde hon comeback på planen.
– Det har varit men talt påfrestande att tvingas följa lagets spel från sidan och inte kunna bidra. Det är speciellt tufft då jag flyttat hit (till Sverige) för att spela, säger hon.
– Det är kul att äntligen få vara tillbaka på planen.
Voutilainen har tre matcher bakom sig efter skadan och hon är tacksam över att ha kunnat komma tillbaka på bara elva månader då det kan ta betydligt längre att återhämta sig från korsbandsskador. Men samtidigt som hon känner en lättnad över att vara tillbaka finns också frustrationen där.
– Min nivå går både upp och ner. I den första matchen hade jag som mål att komma levande från planen och att inte skada knäet igen, säger hon med ett skratt.
– Nu har jag lite större krav på mig själv. Men det är frustrerande att märka att jag inte kan nå målen jag sätter upp.
Hon säger att hon inte är lika explosiv som innan skadan och hon kan inte göra alla de saker hon känner att hon både kan och borde göra på planen.
– Att följa med spelet från sidan var frustrerande. Nu är det en ny sorts frustration då jag är tillbaka. Jag vet att det tar lång tid att hitta tillbaka till min rätta nivå och det gäller att ta små steg i gången och ha tålamod, säger Voutilainen.
– Det tar tid för kroppen och huvudet att vänja sig vid spelet igen.

Första allvarligare skadan

19-åriga Voutilainen är en av de mest lovande spelarna i Finland och hennes första allvarligare skada bromsade upp den snabba utvecklingen hon haft de senaste åren. Voutilainen hade precis etablerat sig i svenska ligalaget (SHE) Skuru IK:s stenhårda trupp då hon skadade sig.
Redan inne på planen stod det klart att korsbandet var skadat.
– Det är bland de värsta skadorna man kan få som handbollsspelare. Det var en liten chock att få höra att jag ska vara så länge borta. Då jag i dag tänker tillbaka känns elva månader som en lång tid, säger Voutilainen.
– Det har funnits stunder då jag tänkt att jag vill hålla på med annat än bara rehabilitering. Men jag har gått framåt hela tiden och det har hjälpt mot den mentala påfrestningen.
Under rehabiliteringsperioden satte hon upp små mellanmål hela tiden för att kunna fokusera på att ta ett steg i taget på vägen tillbaka.
– Jag har fått mycket bra stöd av klubben och av min sjukgymnast och är tillbaka snabbare än jag egentligen vågade hoppas på. Att komma tillbaka på elva månader efter en korsbandsskada är relativt snabbt, säger hon.

Via Nacka till Skuru

Förra säsongen blev det 14 matcher i SHE med Skuru IK. Voutilainen axlade främst ansvar i defensiven men fick också smaka på en del offensivt spel i den svenska ligan.
Då hon i början av januari gjorde comeback var det i samarbetsklubben Nacka HK som håller till i Damallsvenskan, den näst högsta serien i Sverige.
– Vi har hela tiden fört en bra och öppen dialog med klubben och det är bra att kunna inleda i Nacka efter att ha varit borta så länge. Här får jag spela både framåt och bakåt, säger Voutilainen om situationen.
Med ett lite lägre speltempo, lite mindre fysiskt spel och en något lägre nivå får hon chansen att ta ett behövligt mellansteg på vägen från skadan till SHE.
– Det här är det absolut bästa alternativet för mig. Vi funderar hela tiden tillsammans med tränarna i Skuru hur vi ska tänka med min comeback i SHE. Det handlar om att se var jag kan bidra och var jag kan hjälpa laget mest samtidigt som jag återhämtar mig och kommer tillbaka in i spelet, säger hon.
När Voutilainen kommer att göra SHE-comeback är för tillfället öppet. Hon hjoppas förstås själv att det ska ske så snabbt som möjligt men samtidigt är det ingen idé att vara tillbaka i SHE-laget och sitta på bänken om hon i stället kan få tillbaka matchkänslan och sin handbollsform genom att få viktiga spelminuter och ansvar i Nacka.
– Det får ta den tid det tar. Jag har som mål att spela med Skuru men det viktigaste just nu är att hitta tillbaka till den nivå jag spelade på innan skadan, säger hon.

Landslagsspel i mars?

Voutilainen gjorde landslagsdebut som 17-åring och har, trots att landslaget inte spelar speciellt ofta och hon varit ur spel det senaste året, spelat åtta landskamper. Det har blivit 27 mål i matcherna, åtta av dem i VM-förkvalet i Schweiz i december 2018.
Hon är en nyckelpjäs i det unga finländska landslaget som inför den här säsongen fick en ny tränare i Tomas Westerlund. Voutilainen gjorde landslagsdebut under förra tränaren Tommy Suoraniemi och ser med iver fram emot att samarbeta med Westerlund.
– Jag har talat med honom och tycker det är spännande med en ny. Jag har hört enbart positivt om honom. Han är en spelare som vill och kan utveckla unga talanger och jobba för en kontinuitet i laget. Jag tror han passar bra i vårt lag där det finns många unga spelare.
– Jag vill kunna bidra så snabbt som möjligt också i landslaget och hoppas kunna vara med då laget samlas för läger i mars, säger Voutilainen.

Voutilainens comeback

Ellen Voutilainen har spelat tre matcher för Nacka HK i Damallsvenskan efter sin elva månaders skadefrånvaro.
Voutilainen 3 mål, 1x2 min.
Voutilainen 3 mål.
Voutilainen 4 mål, 1x2 min.

ANDRA LÄSER