Thomas Blomqvist och Johan Kvarnström berörda av Volodymyr Zelenskyjs tal i riksdagen – "Historiskt, högtidligt och allvarligt"

Johan Kvarnström och Thomas Blomqvist var på plats när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade i riksdagen tidigare i dag. De intygar att talet både var berörande och känslosamt.

Volodymyr Zelenskyj talade i Finlands riksdags på fredagen.
08.04.2022 14:55 UPPDATERAD 09.04.2022 09:15
"Tack, det är en stor ära för mig".
Med de orden inledde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sitt videotal i Finlands riksdag strax efter klockan 13 på fredagen. Zelenskyj möttes av stående ovationer och applåder, men det dröjde inte länge förrän det blev knäpptyst i riksdagen. Zelenskyj ville nämligen hedra offren i en rysk attack mot en järnvägsstation i Kramatorsk med en tyst minut. Attacken skedde, enligt flera medieuppgifter, bara timmar före Zelenskyjs tal.
– För det första är det väldigt ovanligt, för att inte säga historiskt, att någonting sådant här ordnas. Sedan är det också klart att Rysslands anfallskrig mot Ukraina har varit i tankarna hela tiden sedan den 24 februari, säger ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, till VN några minuter efter Zelenskyjs tal.

ANDRA LÄSER