Vildmarksfaddrar efterlyses!

I fjol ordnade volontärorganisationen Vildmarksfaddrarna ett vildmarksläger för barn i lågstadieåldern vid Grabbskog träsk i Ekenäs. Det blir en repris i år.

På vildmarkslägret får barnen bland annat lära sig hur man överlever en kortare tid i skogen, berättar Linda Lehtikangas.

Intervju

Vildmarksfaddrarna, som är en organisation som grundats av Forststyrelsen, fick i fjol låna Ekenäs jaktvårdsförenings stuga vid Grabbskog och det hoppas faddern Linda Lehtikangas på även i år.
Det blir knappast ett problem, organisationen är ju ute i ett bra ärende med att lära barn uppskatta och vistas i naturen vilket torde vara helt i jaktvårdsföreningens intresse, funderar hon.

Efterlyser faddrar

Däremot är antalet vildmarksfaddrar litet av ett problem:
– Vi är bara två aktiva, Robin Sjölund och jag. Vi skulle nödvändigt behöva få med flera faddrar.
Men det oaktat ordnas barnlägret också i år.
– Vi ordnar vildmarkslägret den 6-10 augusti, sista sommarlovsveckan. Men eftersom vi just nu är bara två ledare var vi tvungna att skära ner deltagarantalet från 30 till 20.
Ursprungligen hade Vildmarksfaddrarna planer på två läger, ett för mer erfarna och skogsvana barn och ett för nybörjare. Nu blir det bara ett läger.

Lägret snabbt fullt

Att lägret ordnas den sista sommarlovsveckan förmodas vara välkommet av många föräldrar med barn i lågstadieåldern, i synnerhet om den egna semestern är slut.
– Vi riktar oss till 8–13-åringar, säger Linda Lehtikangas.
Förra veckan åkte hon runt till skolor och satte upp lappar om lägret – och lägret fylldes på tre fyra dagar. De 20 först anmälda fick plats.
– Vi har barn i kö till och med.

Nyttiga kunskaper lärs ut

– I deltagaravgiften ingår program, lunch varje dag och försäkring under lägret. En nyhet i år är att vi tänkt ordna en övernattning, i övrigt är lägret ett dagsläger.
Under lägret får barnen lära sig saker man kan göra och ta vara på i skogen och hur man överlever en kortare tid i skogen.
– Vi simmar, fiskar, orienterar, lär oss första hjälpen som man kan behöva kunna i skogen, hur man gör för att hålla sig torr och varm, bygger vindskydd …
Allt från material till mat och dylikt under lägret betalas med lägeravgifterna. Faddrarna gör arbetet som oavlönat volontärarbete.
– När jag vet lite mer vilka pengar vi har att röra oss med och hur budgeten ser ut så kommer vi möjligen behöva sponsorer. Vill man sponsra lägret får man gärna höra av sig, säger Linda Lehtikangas.
I fjol samarbetade man med Nylands brigad, Skärgårdens skogstjänst och Axxells vildmarksguideutbildning.
ANDRA LÄSER