Det här skrev VN om för 50 år sedan

Västra Nyland 28 december–31 december 1972.

VN 20 december 1972
01.01.2023 12:00 UPPDATERAD 02.01.2023 14:42
FRUSEN DAMM. Parkdammen i Hangö har frusit till och är nu en flitigt använd skridskobana. Men den är också den enda bana som står till tjänst just nu.
Vädret har visserligen bjudit på några köldgrader men är ännu alltför blitt för att byggnadskontoret ens skulle ha funderat över att börja spola landbanorna.
VÄLBESÖKT JULOTTA. Omkring 300 församlingsbor deltog i julottan i Bromarf kyrka klockan sex på juldagsmorgonen. Kyrkbussar gick från Skata och från Långstrand. Kyrkokören medverkade i julottan.
ÖVERFULL KYRKA. På julaftonen och juldagen var Ingå kyrka för trång. Den har 500 sittplatser – när platserna i koret räknas med. Men redan på julaftonen mötte ca 600 personer upp. Och ännu fler kom till julottan. Det hjälpte inte att bära ner stolar från läktaren. Folk stod – eller satt i läktartrappan.
Ingå församling satte denna jul in hela fem kyrkbussar, bl.a. från Barösund. En sjätte kyrkbuss gick till Degerby kyrka.
TILLVÄXT. Trots att det ena höghuset efter det andra skjuter upp i Virkby ska höghusbebyggelsen inte dominera framtidens Sydlojo. Det anser planerarna.
---
Målet för alla alternativ är detsamma: ett Virkby med 5 500 invånare år 1980 och 8 200 vid sekelskiftet – mot bara 2 300 för två år sedan.
MOTION. På nyårsdagen inleds denna gång den av damgymnasterna i Sjundeå sedvanligt anordnade konditionskampanjen, den s.k. lådkampanjen. Lådor, till vilka var och en kan gå eller skida för att skriva sina prestationer, kommer att sättas upp i Lappers, Flyth, Gårdskulla, kyrkbyn, Sjundby, Pickala, Ängesby, Karskog, Backa och Båtvik.
BEGAGNAD BIL. Kyrkslätt-polisen fick ingen ny Svarta-Maja på lördagen, som man lovat. Bilen man väntat på i ett halvt år fick man visserligen, men den var gammal och närapå slutkörd.
– Vi blev lovade en ny Ford Transit men den gick tydligen någon annanstans, säger Kyrkslätt-polisen besviket. Samma märke fick vi men den är över 70 000 kilometer medkörd.
NY FABRIK. Produktionen vid Gyproc Oy:s gipsskivefabrik i Kyrkslätt inleddes i mitten av december.
Arbetena på fabriken har löpt planenligt och nu beräknar man vara redo för leveranser från mars månad.
FARLIG TRAFIK. Under november miste 114 personer livet i trafiken, enligt försäkringsbolagens uppgifter. Sammanlagt 1 054 personer hade omkommit i år fram till slutet av november.
Trots att siffran endast gäller 11 månader överstiger den i alla fall klart tidigare siffror för hela året, omtalar man vid försäkringsbolagens informationscentral.
FLER FLYGER. Uppskattningsvis en kvarts miljon finländare har dethär året deltagit i sällskapsresor. Charterflygtrafiken har under år 1970 vuxit med över 30 procent, omtalar man på luftfartsstyrelsen. På basen av statistiken för årets första tio månader har det totala antalet flygresenärer uppskattats till ca 3 miljoner.
DESPERAT HANDLING. Vietnamkriget har på sätt och vis blivit ett tredje världskrig, ett kallt krig i allt fler länder, ett glödande hett i Indokina. Det gångna årets sista stora terrorvågor över Indokina är som Hitlers sista bunkerkamp i Berlin, en desperat handling för ärans och prestigens skull. (Ledare).
TESTA INTE. Kombinerad verkan av alkohol och mediciner är inte helt utforskad. Låt kemisterna sköta experimenten. (Annons).


Sammanställt av Niclas Erlin

ANDRA LÄSER