Så här gick det till då Mumin hamnade på en blöja som tillverkas vid Delipaps fabrik i Ekenäs - ”Pappa ringde upp Tove Jansson”

Den smått otroliga sagan om de finländska muminblöjorna startade på 1970-talet med ett litet knyte som hette Oskari. Eftersom hans babyrumpa var alltför känslig för tygblöjor beslutade hans pappa Raimo Nuortie göra något åt saken – han grundade en blöjfabrik. Sedan 2007 verkar den i Ekenäs och går bland annat på solenergi från Raseborgs Energis solpanelpark.

Delipaps produktionsdirektör Jarno Helkamo berättar att fabriken i Ekenäs producerar cirka 400 blöjor i minuten. I bakgrunden skymtar operatören Staffan Leino som varit anställd hos Delipap i cirka ett år.
Johanna Lemströmjohanna.lemstrom@vastranyland.fi
22.11.2022 06:01 UPPDATERAD 24.11.2022 17:28
Företaget Delipap som bland annat tillverkar blöjor och hygienprodukter i Ekenäs och Veikkola premierades för några veckor sedan med Nylands förbunds nyländska företagspris 2023. 
Temat för företagspriset var ett grönt och digitalt entreprenörskap, samt cirkulär ekonomi och just gröna värden är otroligt viktiga för Delipap. Företaget har en strävan att göra det lättare för konsumenterna att göra ansvarsfulla val och har bland annat erhållit miljömärket Svanen för sina hygienprodukter. 
– Konsumenterna ska inte själva behöva fundera på sådana saker, vi gör de bästa valen för dem, för både människornas och för miljöns skull, säger Delipaps vd Sanna Karhu.