"Collegelivet är som i filmerna"

Alexandra Silfver är endast 21 år gammal, men hon har redan hunnit bo på Island, i Australien och har vistats i Asien. Just nu studerar hon däremot statskunskap i Santa Barbara i USA.

Globetrotter. 21-åriga Alexandra Silfver, som hunnit resa omkring i Asien, Australien, England och Island, studerar nu i Kalifornien.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
25.12.2017 12:02 UPPDATERAD 25.12.2017 09:43
Den senaste tiden har USA och närmare bestämt Kalifornien varit mycket på tapeten. De omfattande terrängbränderna räknas till de mest förödande i delstatens historia. Så här långt har över 1 000 byggnader förstörts och för några dagar sedan hade mera än 200 000 personer evakuerats.
Bränderna påverkar även många finländare, bland andra Alexandra Silfver som just nu är hemma på jullov. Till vardags studerar hon statskunskap vid Santa Barbara City College och inte heller Santa Barbara har klarat sig undan branden.
– Jag kom hem till Finland 12 december, efter att vår tentvecka hade tagit slut. Vissa av proven blev inställda på grund av branden och innan jag satte mig på flyget hade jag evakuerat till Los Angeles.
Los Angeles ligger dryga två timmar från Santa Barbara och därifrån kunde Silfver flyga hem till Finland.
– Förstås är det obehagligt när någonting sådant här händer och det blir annorlunda när man befinner sig mitt i det. Just nu vet vi inte när studierna kan köra i gång igen, men vi hoppas så klart på att läget fås under kontroll.

På resande fot

Alexandra Silfver flyttade till USA i höstas för att inleda sina studier. Det var ändå inte första gången hon lämnade Finland bakom sig, redan som 16-åring bodde hon några månader på Island, där hon jobbade i ett stall.
– Efter det återvände jag till Finland och tog studenten i Karis, men jag ville i väg på nytt. Så jag åkte till Australien och både på vägen dit och på vägen hem stannade jag i Asien. Där besökte jag Thailand, Malaysia, Vietnam och Indonesien.
När hon efter två mellanår hade kommit hem från Australien och Asien valde Silfver att flytta till England. Där jobbade hon som galopphästryttare, vilket hon också hade gjort i Australien.
– Min tanke var ändå hela tiden att jag skulle studera, fast inte i Finland. Jag hittade Santa Barbara på internet och för fem månader sedan åkte jag i väg.

Stor skillnad

USA beskriver Alexandra Silfver som speciellt och säger att skillnaden jämfört med Europa är stor.
– Jag har ändå klarat mig bra på egen hand och löst de problem jag mött. Jag att de finländska gymnasierna kunde lyfta fram möjligheten att studera utomlands mera.
Också själva studieupplägget är annorlunda än i Finland. Silfver kommer att studera i fyra år för att få en kandidatexamen, men för att bli magister krävs en separat ansökan till ett universitet.
– I USA är man inte heller lika låst till sitt ämne utan vi kan byta. Däremot är själva collegelivet mer eller mindre precis som i filmerna och jag har verkligen trivts bra. Skolan är internationell, men jag är den enda finländaren.
Även om hon flyttat till USA så har inte intresset för hästar skulle ha minskat. Silfver tränar nämligen hästar i Kalifornien.
Än så länge har hon inte rest omkring särskilt mycket i sitt nya hemland, men visst har hon hunnit med en del. Bland annat har det blivit besök till Los Angeles och Las Vegas. I framtidsplanerna ingår eventuellt att studera vidare i Los Angeles, men det är ännu för tidigt att fundera på det.
Alexandra Silfver har lärt sig mycket under sina resor och har ett råd till dem som vill prova på samma sak.
– Om man vill göra någonting så skall man bara göra det och inte fundera så mycket. I Finland tenderar vi att fundera för mycket.