Ett oratorium inför allhelgona

Manskören Manifestum, den blandade kören Somnium Ensemble och damkorister från bland annat Musikhusets kör samt Helsingfors Filharmoniska kör framför Felix Mendelssohns Paulusoratorium (Opus 36) inför allhelgonahelgen.

Konserterna med Kyrkslätt kammarorkester, den nästan 100-hövdade kören samt solisterna Hedvig Paulig, Monica Groop, Mati Turi och Heikki Kilpeläinen dirigeras av Manifestums konstnärliga ledare Jonas Rannila.
Paulusoratoriet är ett verk på drygt två timmar som Mendelssohn skrev 1836. Musiken är starkt romantisk och till sin struktur uppbyggd som Bachs Matteuspassion och innehåller recitativ, arior, stora körsatser och koraler. Verket beskriver Paulus liv från lärd farisé till hängiven kristen. I Mendelssohns komposition får denna förändring en dramatisk spänning med stora dynamiska variationer. Premiären 1836 blev en stor framgång och satte genast en ny och högre nivå för all kyrkomusik. Alltsedan dess har verket hållit kvar sin stora lyskraft.
Det är en tradition för många att på allhelgonahelgen besöka begravningsplatsen och minnas nära och kära som gått bort. Paulus poängterade i sin tankevärld hoppet om det eviga livet och tanken enligt vilken lidande och död kan vara tecken på Guds närhet. Detta framgår av Paulus brev till Filipperna, där kan skriver: ”Ty att leva, det är för mig Kristus, och att dö, det är för mig en vinning” (Fil. 1:21). Denna tanke finns i Paulusoratoriets koral i den nionde satsen. Utan Paulus skulle vi alltså knappast, oberoende om vi är troende eller inte, fira allhelgonahelgen såsom vi gör nu för tiden.

Kyrkslätts kyrka onsdagen den 31 oktober klockan 19 och Johanneskyrkan i Helsingfors lördagen den 3 november klockan 19.

ANDRA LÄSER