Bokrecension: Vem blir man när man kan vara vem som helst?

En ung kvinnas steg ut i det okända, från den trygga, men kanske tråkiga barndomen in i vuxenlivets svårnavigerade spänning är ingen ny domän inom litteraturen. I sin debutroman Silver bidrar Hanna Ylöstalo ändå med en stark egen röst i genren.

Debuterar. Hanna Yöstalos debutroman Silver handlar om en ung kvinnas väg att hitta sig själv.
03.05.2020 10:00
Silver har just flyttat från den lilla byn hon vuxit upp i till Åbo för att studera litteraturvetenskap. En ny stad, nya bekantskaper, ett nytt liv. Kanske också en ny identitet. Rumskompisen Senja, en av Silvers bästa kompisar hemifrån, håller ändå kvar banden till barndomen. Kan man börja ett nytt liv om man fortfarande är sitt gamla jag?

Bokfakta

Titel: Silver.
Författare: Hanna Ylöstalo.
Förlag: Förlaget.
Utgivningsår: 2020.
Sidantal: 118.
Det är inte lätt att uttömmande berätta om handlingen i Silver. Ylöstalo fokuserar inte så mycket på händelser eller en linjär berättelsestruktur som på att skapa flytande scener och stämningar. Silver som sitter ensam på den inglasade rökbalkongen en sen kväll, ett minne från en tjejkväll i den vedeldade bastun hemma i byn, en pubkväll med de nya studiekompisarna. Alla dessa scener väver samman en berättelse om att lämna barndomen bakom sig och hitta sin plats i det liv man, förhoppningsvis, valt åt sig själv, samtidigt som man måste fortsätta förhålla sig till det man lämnat bakom sig. I Silvers fall handlar det främst om bästisen Cami, som alltid varit den dominerande parten i relationen, som stannat kvar i byn medan Silver nu för första gången tagit steget förbi Cami, ut i det egna livet.

ANDRA LÄSER