Ännu ett pris till Duv-teatern – för charmig och normkreativ pjäs

Pjäsen I det stora landskapet har fått dramatikerpriset ur Boismanska fonden för sin normkreativitet, mångsidighet och kollektiva skapande.

Framgångsrikt. Duv-teaterns I det stora landskapet spelades på Svenska teaterns stora scen under hösten. Pjäsen fick årets Antoniapris under Hangö teaterträff i juni.

Tre pjäser har belönats med det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden. Det största priset på 8 000 euro gick till Duv-teaterns pjäs I det stora landskapet. Enligt juryn är berättelsen, som skapats kollektivt av ensemblen, en pjäs som för sagogenren in i samtiden. Välskrivet, charmigt och normkreativt ställer den de stora demokratiska och humanistiska frågorna: Vad är det att vara människa och hur ska vi leva tillsammans? Mångbottnat, mångsidigt och med en politisk dimension som inte skyr skuggorna i det sagolika landskapet.

Andra pris på 6 000 euro gick till Malin Kivelä för pjäsen Leila och det brinnande hjärtat, och tredje priset på 4 000 euro till Dag Thelander för pjäsen Trollkarlen från Chicago, en pjäs om Milton Friedman.

Priserna delades ut i samband med Svenska Teaterns spelårsöppning på torsdagskvällen. De tre prisvinnarna ges också ut i bokform av föreningen Labbet, som har som syfte att främja dramatik och nyskapande gestaltning inom finlandssvensk teater. Utöver pjäserna ingår en handfull artiklar som beställts av Labbet.

Boismanska priset delades ut för första gången för hundra år sedan ur lagman T.J. Boismans fond som förvaltas av Svenska teatern. Syftet är att premiera ett alster som har skrivits på svenska av en finländsk person och spelats med framgång under spelsäsongen. I årets jury ingick Lena Nylén, dramaturg på Colombine teaterförlag, Christel Pettersson, f.d. teaterredaktör och som ordförande fungerade Labbets verksamhetsledare Christoffer Mellgren och Linnea Stara.

ANDRA LÄSER