Insändare: Västra Nyland kan vara framtidens vinnare

19.11.2022 20:31
Jag betraktar västra Nyland från dess högra hörn, Kyrkslätt för att vara mer exakt.
Härifrån sett är det klart hur attraktivt bland andra Raseborg och Ingå ser ut kommande år.
Huvudstaden utvidgar sig så det knakar i sömmarna, många områden ändrar sig så fort att människorna inte hinner med i takten.
Många önskar sig en möjlighet och finna mera utrymme att bo, bättre service och nära till allt, men inte så långt borta från arbetsplatsen.
Här är säkert de två största problemen som håller människorna ännu fast i till exempel Esbo.
Om man på den sydvästra kusten skulle samtidigt lösa både problemet med arbetsplatser och ordentlig kollektivtraffik, så skulle man vara den absoluta vinnaren i Nyland.
Nycklarna är en aktiv, framåtskådande planläggning som lockar riktiga arbetsgivare, på alla sektorer, samt viljan att bygga nya bostäder också för vanliga arbetande människor, inte bara lyx på stränderna för helsingforsare.
Som det sista skulle jag vilja vända blicken mot nåt som ingen annan ort har i Nyland, Koverhar på Hangöudd. En enorm hamn som är anpassad för många bruk.
Vi vet alla att framtiden inte ligger i koltransport, lika väl vet vi att återvinnings- och cirkulärekonomin är en stor arbetsgivare i framtiden, och området skulle vara ypperligt för att bygga en Cleantech hub för bulk samt containerlastning.
Sådant har en verklig betydelse på arbetsmarknaden inte bara högt flygande tankar om enorma datacentraler som inte anställer annat än några elektriker.
Visserligen kräver det investeringar, men det finns säkert företag som är villiga att komma med och deltaga i utvecklingen.
Ralf Björklund, Kyrkslätt

ANDRA LÄSER