Kolumn: Guldet hördes hem till Karis

Handbollsguldet är hemma i Karis. Ett starkt lag gick hela vägen och det här kan vara början på en ny storhetstid.

Niclas Zweigberg gjorde fina inhopp i den sista finalen och blev en av guldhjältarna.
Det blev guldjubel för BK-46 på onsdagen. Spelaren Oscar Kihlstedt använde ordet "magiskt" för att beskriva Karisklubbens säsong i allmänhet och onsdagskvällens fjärde final i synnerhet.
Och visst var det så. I ett hett Britas vann BK den fjärde finalen mot Dicken med 33—19 och tog därmed hem sitt 21:a mästerskap i herrhandboll genom tiderna.
Någon större fråga om saken var det heller inte. Trots att BK fick klara sig i slutspelet utan speluppläggaren Jac Karlsson höll man ihop det på ett bra sätt. I semifinalerna åkte mångåriga regerande mästarlaget Cocks ut i tre raka matcher, medan Dicken lyckades vinna den första finalen i Karis.
Men inte heller det satte några käppar i BK-hjulet. Tre raka segrar med sammanlagt 55 insläppta mål talar sitt tydliga språk.
BK hade, också med Karlsson borta, det bästa materialet och dessutom en formidabel bonus i form av Nico Rönnberg. Också Oscar Kihlstedts slutspelsvår var både imponerade och viktig. Ett mästarlag behöver även en guldmålvakt, Mikael Heinonen blev det första alternativet när de viktiga matcherna körde i gång.
Runt sig hade man sedan en rad spelare av hög nationell klass, och dessutom en bred bänk. Tredje målvakten Niclas Zweigberg var bara en av de som steg fram när det behövdes, medan Alex Lignell måste vara är en drömspelare för ett lagbygge. Han tar de minuter han får och gör det bra.
Och bredvid planen fanns sedan ännu Andreas Rönnberg som mycket smärtfritt lämnat det aktiva spelandet för tränarskapet. Nu är han mästartränare.
När BK tog sitt föregående mästerskapet 2006 var det väl få som trodde att man skulle gå in i en sexton år lång ökenvandring. Nu är man tillbaka på toppen, och har alla chanser att hållas kvar där.
Laget är bra uppbyggt och med en stark lokalförankring har man ett lojalt, och högljutt, hemmastöd som andra handbollslag bara kan drömma om. Mot Dicken spelade BK i praktiken på hemmaplan hela tiden.
Pokalen lyftes kanske i Britas, men det hördes hem till Karis.
ANDRA LÄSER