Annorlunda men precis lika underhållande fortsättning på Marios och Ubisoft-kaninernas äventyr

Den försvagade Nintendo-känslan hindrar inte Sparks of Hope från att vara en av årets höjdpunkter.

Den nu delvis talade dialogen är en mindre smickrande sida av benägenheten att förnya och förändra – både implementationen och kvalitén.
Alexander Ekelund
05.11.2022 14:03

Spelrecension

Mario + Rabbids: Sparks of Hope.
Format: Nintendo Switch.
Åldersgräns: 7.
Betyg: 4/5

Spel

Mario + Rabbids: Sparks of Hope. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 7. Betyg: 4/5
”Mario + Rabbids”, ett osannolikt möte mellan Marios värld och Ubisofts sjövilda kaniner, förenade framgångsrikt Nintendotypisk charm och humor med rafflande taktiska strider från strategirollspelsriket.
Uppföljaren Sparks of Hope är överraskande experimentellt för en tvåa. De turbaserade striderna, som majoriteten av tiden spenderas i, har försetts med en ny sorts rörelsefrihet där karaktärerna styrs helt manuellt inom en begränsad radie, snarare än dirigeras till sina positioner. Att systemet fortfarande är turordningsbaserat håller tempot relativt intakt, men förändringen är stor nog att ge striderna en annan dynamik och lekfullhet som man kan argumentera för, de passar Mario och gänget bättre.
Också äventyrets storlek och uppbyggnad har genomgått betydande förändringar. Sparks of Hope tar med oss på omfattande resa förlagd till flera olika planeter med varierande klimat, spelmoment och fiendetyper. Överlag doppar uppföljaren tårna lite djupare i rollspelsträsket än originalet.
Kanske är det både på gott och ont. Gott för att den utvidgade skalan bidrar med mervärde och ytterligare strategiska valmöjligheter – ont för att den förnyade konstruktionen och presentationen till viss del inkräktar på den där så karaktäristiska Nintendo-charmen, som dessvärre tappats bort lite längs vägen.
Sparks of Hope är inte nödvändigtvis så som jag trodde att det skulle vara. Men när allt kommer omkring betalar dess nytänkande av sig tillräckligt mycket för att utmynna i en av spelårets höjdpunkter.

ANDRA LÄSER