Elva dagar av musik och nya vänskapsband

Musik har ljudit på olika håll i Karis i samband med MWI:s musikkurs. 85 deltagare hade kommit samman och de avslutade kursen med en mäkta konsert i går, fredag.

Fokus på klassiskt. Över 80 har musicerat i Karis i mer än en vecka på Martin Wegelius institutets huvudkurs. Nu är det dags för avslutande konsert.
Martin Wegelius-institutets huvudkurs har livat upp stämningen i Karis den senaste veckan. Den omtyckta kursen har varit i full rulle i Västra Nylands folkhögskola i elva dagar. Kursen fylls varje år i snabb takt – i år var deltagarna 85 till antalet. De flesta av deltagarna är i åldern 8-20.
– Det är ett sprudlande musikläger som många längtar till varje år. Medelåldern är 15, men vi har också några vuxna med – även om det framför allt är en kurs med barn och unga, säger kursrektor Sofia Lindroos.
Kursen är en institution inom det finlandssvenska musiklivet. Den har över 60 år på nacken och fick sin början i Borgå och sedan hölls kursen länge i Österbotten. För omkring 10 år sedan bestämde man sig för att flytta ner kursen till södra Finland i samband med att man hittade Västra Nylands folkhögskola. Kursens nya säte blev därmed Karis.
– Kursen är ett samarbete med Västra Nylands folkhögskola och det är underbart att vi får vara här. Det är viktigt att det finns många rum till förfogande för undervisningen. Vi är väldigt nöjda över det här samarbetet, säger Lindroos.
Lärare och elever från när och fjärran kommer samman för undervisning i såväl kör som orkester, samt enskild undervisning, ensemblesång och kammarmusik.
– Det är glädjande att se att så många barn och unga har intresse för klassisk musik, säger Lindroos.

Flera nyheter för i år

Kursrektor Sofia Lindroos var själv elev på kursen på 1980-talet. Hon berättar att kursen ändrat en hel del med åren, men att det alltid är lika roligt att vara med.
– Förr var det mycket vuxna på kurserna. Många kom för att fira sin semester med musik, men så är det inte längre. Allt förändras i takt med att samhället förändras. I dagens läge är deltagarna främst barn och unga som har ett specialintresse för musik, säger Lindroos.
Målet med kursen är att utbilda deltagarna i klassisk musik inom flera olika områden. Deltagarna kan själva välja vad de vill ta för timmar – exempelvis körsång, orkester, piano och gitarr. De övar i grupper och dessutom får de också öva på egen hand med lärare. Kursarrangörerna satsar till fullo på att skräddarsy program för deltagarna.
– Vi utbildar kunniga musiker. Många omtyckta musiker har varit med på de här kurserna, bland annat violinisten och dirigenten John Storgårds, säger Lindroos.
Nytt för i år är att de haft tillgång till en koreograf i form av Christine Löfgren. Hon har hållit timmar under namnet scenisk kommunikation och gestaltning. Eleverna får lära sig att frigöra sig själva och skapa rörelse under sina uppträdanden.
– Det förstärker ju uppträdandena och koreografin har varit omtyckt. Vi har även i år elever som lär sig dirigera och de kommer att dirigera på konserten på fredag, säger Lindroos.
En av grundvärderingarna bakom det breda utbudet av kurser handlar om att sång och att spela ska få gå sida vid sida i den musikaliska grundutbildningen.
– Vi spelar tillsammans och är med varandra så gott som hela tiden. Många tycker att det bästa med kursen är att man får så många nya vänner med samma intressen. Det är fint att se, säger Lindroos.

Långa, men roliga dagar

De flesta som deltar i kursen kommer från huvudstadsregionen och största delen av deltagarna övernattar. Kursen ordnas inte bara i VNF – de har också timmar i kyrkan, Katarinaskolan och Brankis.
Dagarna ser lite olika ut, men de är så gott som fullspäckade varje dag.
– Det blir mycket jobb för barnen, men det är precis vad de vill och de blir glada av det. Mellan lektionerna leker de och har fritid. En tradition är att ha musikfrågesport där lärarna tävlar mot eleverna. I år vann eleverna överlägset, säger Lindroos.
Annette Doumenge, 8 år från Grankulla, och Ida Tiula, 8 år från Kyrkslätt, har deltagit i kursen i flera år.
– Jag har varit med sedan jag föddes nästan. Jag älskar den här kursen och skulle vilja att den var en vecka längre, säger Doumenge.
De har båda sjungit i kör och haft teori, samt pianolektioner under kursen.
– Det är jätteroligt och man lär sig mycket, säger Tiula.
Filippa Hellsten, 12 år från Helsingfors, är också en återvändande deltagare. Det här är hennes femte kurs.
– Det bästa är att komma och träffa alla vänner varje år, men allting är roligt, säger Hällsten.
Runt Hällsten sitter många andra ivriga deltagare som håller med om att det bästa är att man får många nya vänner. De berättar också att man varje år lär sig något nytt.
– I år har jag lärt mig mycket om operasång och om att sjunga i stämmor. Det behövs när man sjunger i kör, säger Nicole Doumenge, 10 år.

Avslutar på topp i Brankis

MWI har varje år en konsertserie under kursen. I år heter den "Musik som metafor" och Annika Palm är konsertproducent. Hon har också undervisat i piano under kursen.
– Musik i sig själv, kunde man även kalla för historier eller imager med puls, rytm och rörelse, som fungerar som en slags metafor genom den uppträdande musikerns tolkning. Musiken ger oss möjlighet till att uppleva känslor som berör oss på oändligt många sätt. Jag fick idén till temat då jag frågade ett av mina barn varför det är så roligt att gå på konsert. Hon svarade att det bästa är historierna bakom musiken, säger Palm.
Många barnkonserter har ett tema som lockar eller upplästa historier som gör att det blir en mer levande upplevelse för barnen.
– I dagens värld är allting väldigt digitalt och därför kan illustrationer och sådant hjälpa åhöraren att lyssna aktivt på musiken, säger Palm.
Hon har undervisat på kursen i över 15 år. Orsaken till att hon kommer tillbaka år efter år är de goda kollegorna och den höga nivån. Sammanhållningen är något man fick ta del av och se under den avslutande konserten som ordnades i går, fredag, på Brankis i Karis klockan 16.
– Dessutom får man kännedom om kursen och så får man uppleva olika musikstilar. Man får se att det verkligen är hög nivå på våra musiker och glädjen syns tydligt igenom. Det här är något som alla borde komma och ta del av, säger Palm.
– Glädjen smittar av sig och man blir tagen. Jag garanterar att man inte kommer att ångra konsertbesöket, tillägger Sofia Lindroos.
ANDRA LÄSER