KyIF:s Maja Sannholm får chansen i landslaget: "Jag blev överraskad"

Maja Sannholm är en av tre nya spelare i landslaget då handbollsdamerna samlas för läger i Kisakallio i Lojo om ett par veckor. – Det är spännande att få vara med på lägret med så många duktiga spelare, säger hon.

Maja Sannholm gjorde succé under sin första säsong i FM-serien och får nu chansen att visa upp sitt kunnande i landslaget.
22.09.2021 19:45
Då landslagstränaren Tomas Westerlund presenterade laget för träningslägret i oktober stack tre namn ut på listan. Sara Sandelin, Anette Rakkolainen och Maja Sannholm stod för starka insatser med juniorlandslaget i somras i EHF Championship-turneringen i Makedonien och får nu göra debut i landslagssammanhang.
Den 2003-födda Sannholm är en av många stortalanger som håller på att blomma ut i Kyrkslätt IF och en spelare som i framtiden kan axla en stor roll i finländsk handboll. Därför kanske det inte är så märkligt att landslagstränaren Westerlund fått upp ögonen för den 175 centimeter långa skytten även om hon själv inte räknat med att vara aktuell för landslaget.
– Jag blev nog överraskad då jag fick frågan om jag vill vara med på landslagslägret. Tomas (Westerlund) ringde i måndags och frågade och det var lätt att tacka ja, säger Sannholm.
– Jag har haft som mål att något tag i framtiden få spela i landslaget men det kommer i ett rätt tidigt skede då jag fortfarande är ganska ung.
Med tanke på att hon inför förra säsongen hade som mål att få testa på spel i FM-serien vid sidan av A-juniorerna har utvecklingen varit snabb.
– Jag hade förväntat mig en mindre roll förra säsongen och att jag främst spelar i A-juniorerna, säger Sannholm.
I stället var hon en av damlagets nyckelspelare och var lagets bästa målskytt med 151 mål och slutade tvåa i skytteligan bakom GrIFK:s stjärnspelare Johanna Hilli.
Sannholms karriärkurva pekar spikrakt uppåt. Då säsongen 2021–22 körde i gång för KyIF:s del visade Sannholm att förra säsongens insatser inte var någon tillfällighet. I KyIF:s första match för säsongen nätade Sannholm hela tio gånger och hon har ett medeltal på över sex gjorda mål per match i FM-serien.
Och nu kan hon dessutom titulera sig landslagsspelare.
– Det ska bli kul att få vara med på lägret och få nya utmaningar. Jag tycker det ska bli spännande att se vilken nivå laget håller och att få bra träningspass med laget, säger Sannholm.
– Jag antar att jag inte kommer att få en så stor roll i landslaget nu men jag hoppas att jag i framtiden ska ha en viktig roll i laget.
Hon säger att hennes främsta mål för den här säsongen är att fortsätta utvecklas och att hon vill bli en mångsidigare spelare som är svår för motståndarna att läsa och försvara mot. Också fysiken är ett delområde hon siktar på att förbättra.
– Och så ska vi klara oss bra som lag. Det har varit tal om att vi vill vinna medalj, slår hon fast.
I landslaget Sannholm kommer att ha sällskap av en del spelare hon känner, en del spelare hon spelat med, några hon spelat mot och sådana hon aldrig mött på planen.
– Det är ganska spännande att få vara med i laget och jag är lite smånervös då så många duktiga spelare är med på lägret, säger hon.

Landslaget

Landslagstränaren Tomas Westerlund har tagit ut följande spelartrupp till träningslägret i Kisakallio i Lojo 5–8 oktober.
Roosa Niemi HIFK, Wilhelmina Wolff IFK Örebro, Kira Itkonen Dicken.
Ellen Voutilainen Skuru IK, Lotta Kulju Boden Handboll, Johanna Hilli GrIFK, Ingrid Degerth KyIF, Matilda Peitsaro Dicken, Sara Sandelin Bones IL, Malena Heikkinen Dicken, Tove Salokivi Dicken, Maja Sannholm KyIF, Ella Holopainen HIFK, Linn Wentzel Dicken, Julia Lönnborg Tyresö HK, Nicolina Fredriksson Aranäs HK, Petra Gostowski HIFK, Linnea Aula Berlin, Anna Lindholm Dicken, Anette Rakkolainen PIF.

ANDRA LÄSER