Allt har en mening

Jag vill dela med mig av några tips till just er som kanske inte fick den studieplats ni ville eller inte blev antagna.

För några veckor sedan publicerades resultaten i vårens gemensamma ansökan. Många har pluggat hårt hela våren inför inträdesproven och studentexamen och kan pusta ut att det är över. För vissa var den dagen resultaten publicerades en dag fylld av glädje och ett positivt besked medan den för andra var en dag då planerna gick i kras.
Varför skriver jag detta? Jo, för tre år sedan öppnade jag ansökningsportalen och såg resultatet: icke godkänd. Jag kommer ihåg hur majoriteten av mina vänner kom in till den utbildning de ville och började ansöka om lägenhet medan jag själv stod där: tom. Självklart var jag glad för deras skull, men ändå ledsen över att jag inte själv blivit antagen till de tre linjer jag sökt till. Jag, som hade planerat att börja studera den hösten och hade kollat in lägenheter färdigt, stod där utan en aning om vad jag vill göra eller vad jag vill studera.
Jag vill dela med mig av några tips till just er som kanske inte fick den studieplats ni ville eller inte blev antagna. Det är inget fel på er. Ni gjorde så gott ni kunde. Nu öppnades en unik möjlighet för er att göra vad ni själva vill och förverkliga er själva i ett år. Resa runt världen eller testa på ett helt nytt yrke?
Det talas mycket i gymnasiet om fortsatta studier och vad man ska göra då man blir antagen. Ingen talar om vad som sker om man inte blir det. Ifall man vill studera finns det tilläggsansökan som flera linjer deltar i eller sen kan man gå kurser via öppna universitetet eller öppna yrkeshögskolan.
I mitt fall är jag glad och nöjd över mitt val att söka i tilläggsansökan för i höst sätter jag mig vid samma skolbänk med de studeranden jag skulle ha studerat med ifall jag blivit antagen för tre år sedan, men med erfarenhet av två olika högskolor.
Slutligen måste jag konstatera att allt har en mening, man kanske inte förstår det i dag, men allt löser sig som det är tänkt.

Isabella Korhonen

Helsingfors

ANDRA LÄSER