Allt ljus på slottsruinerna i Lights on Raseborg

Den sista lördagen i augusti står Raseborgs slottsruiner i strålkastarljuset. Evenemanget "Lights on Raseborg!" ger ett mångsidigt program med picknick, musik och dans för stora och små. Med lokala krafter – givetvis.

HISTORISK LJUSKONST. Ljusinstallationen "Reflections of history" kommer att projiceras på murväggen.

Ett digert program äger rum vid Raseborgs slottsruiner den sista lördagen i augusti. Ljuset står i fokus på evenemanget som heter Lights on och pågår parallellt på flera olika orter. Skälen att fira är många: tillställningen är en del av Naturens dag, som dessutom sammanfaller med forneldarnas natt – en ljusbetonad fest också den.

Dessutom hissas flaggan för att fira naturen – allt detta mot en bakgrund av Finlands hundraårsjubileum. Ändå finns en stark lokal anknytning, säger Sanna-Kaisa Juvonen som är projektchef vid Forststyrelsen som har hand om Slottsruinerna.

– Vi har satsat på lokala krafter i programmet.

Då mörkret lagt sig projiceras ljusinstallationen "Reflections of history" på ruinens mur. Verket är vinnare i en internationell tävling. Sanna-Kaisa Juvonen utlovar en storslagen föreställning.

– Ljusverket blir säkert en av kvällens höjdpunkter med ett stort ljudsystem och enorma reflektioner på muren.

Evenemanget börjar klockan sju, och Juvonen hoppas att också barnfamiljerna orkar hålla sig uppe till klockan tio då ljusföreställningen sätter i gång.

– Det blir en historisk berättelse, berättad med ljuskonsten som verktyg, säger Juvonen.

Ljuset är också i övrigt kvällens tema. Det nalkas picknick i lyktornas sken, ån lyses upp av flytande ljus, och den som vill får vara med på en bild med effekter av ljusmålning.

De akademiska körerna Lyran och Akademen inleder med en konsert i slottsruinerna. En definitiv höjdpunkt enligt arrangörerna – det kan inte bli annat än maffigt när sextio stämmor lyder över Snappertunalandskapet. Den lokala dansgruppen Hurja Piruetti lär också bli ett glansnummer med sina fyrtio skickliga ungdomar.

Dans, ljus, pyssel, picknick

På gräsplanen framför ruinerna händer det också under hela kvällen. De lokala restaurangerna Slottsknektens stuga och Köttkontrollen serverar olika läckerheter som kan avnjutas vid borden eller på gräsmattan i picknickstil. Ta med dig en egen filt!

Kvällen avrundas med musikprogram av lokala krafter. The Wale's består av ett ungt gäng som spelar pop, rock och country, medan Shut up and kiss me spelar funk, pop och rock från fyra årtionden.

Vid torpet ordnas program för barn: lek, pyssel och historier i 1800-talsanda utlovas. Barnen får bland annat klappa får och pysslet görs i gammal stil.

– Vi vill visa hur man levde förr, säger Stella Wahlström på Ekenäs Naturum som står för den historiska verkstaden.

För barnen finns flera programpunkter. Ett exempel till är illustratören Marko Alakruuvis sagokarikatyrer. Vill du vara häxa, troll, drottning eller varg? Illustratören ritar dig så du ser ut som din favoritkaraktär ur sagorna.

Lamporna tänds i slottet

Ett nytt ljussystem invigs under kvällen. I framtiden går det att ordna fler och annorlunda program i ett ljusare slott, säger Sanna-Kaisa Juvonen. Också för övrigt har omgivningen vid ruinerna fått sig ett lyft: den nya servicebyggnaden står klar och tjänsterna har förbättrats.

Ansiktslyftet har gett god feedback, och ska stärka ruinernas roll som arena för olika evenemang. Under sommaren prövas de nya systemen och småningom faller alla bitar på plats.

– Vi är ännu i en process där vi lär oss om hur allt funkar på bästa sätt.

Lights on Raseborg! vid Raseborgs slottsruiner

Den 26.8 klockan 19–23.30 firas ljusets fest vid Raseborgs slottsruin och samtidigt firar vi det hundraåriga Finland och finsk natur.

Mera information finns på webben www.utinaturen.fi/sv/raseborg/aktuellt och på evenemangets Facebooksida.

ANDRA LÄSER