Hangö har en färsk Europamästare

Peter Huldin knep guld som äldsta i sin klass, då Europamästerskapen i brasiliansk jiujitsu avgjordes i Lissabon. Även Tommi Räsänen och Tony Bäckman försvarade Hangon Hyrskyts heder.

Vinnare. Här flaggar Peter Huldin blåvitt under EM-tävlingarna i brasiliansk jiujitsu i Lissabon i slutet av januari.

Hangö representerades av tre tävlande i Europamästerskapet för brasiliansk jiujitsu, som gick av stapeln i Portugal för drygt två veckor sedan. Det var Peter Huldin, Tommi Räsänen och Tony Bäckman som försvarade Hangöklubbens heder. Slutresultatet lät inte vänta på sig – herrarna åkte hem med en guldmedalj i bagaget.

Det var alltså Peter Huldin som lyckades med bedriften att ta hem en guldmedalj. Segern var dessutom extra anmärkningsvärd, med tanke på att han tävlande i en klass under sin egentliga ålder.

– Egentligen hör jag hemma i klassen Master 6, men nu tävlade jag i M5, vilket betyder att mina mottävlande var lite yngre än mig, säger Huldin.

Huldin har purpurbälte, vilket är det tredje bältet av fem tävlande grader.

Stabil och säker

Bäckman beskriver Huldins stil som stabil och erfaren:

– Huldin är så säker på mattan, det finns inget som rubbar honom. Det gör att han kan stå emot yngre, vilka använder sig av mer av teknik och olika finter. Det märks också när vi kör träningsmatcher. Trots att jag har mera massa än han har, har jag otroligt svårt att få ner honom.

Enligt Huldin hjälper ett starkt psyke en god bit på väg under tävlingarna.

– Ingen orkar spänna sig hela matchen inför direkta angrepp, därför är det bra om man kan behålla lugnet och förutspå motståndarnas drag, säger han.

Huldin blev också ivrigt påhejad av Bäckman under tävlingarna.

– Det var en viss press att vinna första matchen, men jag hörde hur Tony peppade från sidan, vilket kändes bra.

Största EM–tävlingarna på länge

Europamästerskapen var de största i sitt slag med över 3 500 deltagare från olika delar av världen. Under tävlingarna hade man tio mattor i rad, på vilka det tävlades i olika klasser.

Tyvärr gick det inte lika bra för Bäckman och Räsänen i deras respektive klasser, Räsänen förlorade på ett armlås och Bäckman åkte ut redan efter sin första klass.

Ändå är de nöjda, deltagandet och vinsten är bra reklam för klubben. Bäckman och Huldin hoppas guldet lockar nybörjare till att prova på sporten då klubben ordnar en kurs i början av april.

Passar alla

Brasiliansk jiujitsu är en kampsport med rötter i judon. Den består till stor del av markkamp, men nedtagningar räknas också. Slag och sparkas används inte, däremot olika typer av armlås och benlås. För en betraktare kan grenen framstå som ganska tuff.

Bäckman och Huldin beskriver brasiliansk jiujitsu som en mångsidig gren, där teknik och strategi är viktiga ingredienser.

– Det är en otroligt mångsidig gren, man lär sig alltid något nytt beroende på vem man tävlar mot, säger Huldin.

Bäckman tillägger att grenen passar vem som helst eftersom en brist inom ett område kan kompenseras med en styrka från ett annat område.

– Dessutom finns det olika viktklasser, så man kan träna antingen på olika sätt, säger han.

– I HaHy tränar personer mellan 3 och 56 år, och 15 till 120 kilo.

ANDRA LÄSER