Nämnd kan inte ge pengar till snökanon

Föreningen Pojo Sport hade av fritidsnämnden anhållit om ett bidrag på 30 000 euro för en snökanon. Nämnden konstaterade på sitt möte i onsdags att den inte har råd och bollar frågan vidare till stadsstyrelsen.

Tyvärr. Fritidsnämnden i Raseborg har inga pengar budgeterade som kunde förvandlas till ett bidrag till en ny snökanon i Påminne.

I december firar idrottscentret i Påminne 30 år. Verksamheten i slalombacken sköts till 100 procent på talko av krafter inom föreningen Pojo Sport.

Merparten av föreningens intäkter kommer från vintersporterna – men tillräckligt med snö är det sällan hela vintern igenom. För att garantera föreningens inkomster behövs det därför snökanoner – och nu skulle Pojo Sport behöva en till.

Det skulle sitta extra fint att säkerställa snötillgången just i år eftersom Påminne jubilerar.

– Vi har inte slagit fast något datum, men vi ska nog fira, säger Påminnes eldsjäl Matti Peltonen.

Vid Påminne kan man utöver slalom på vintern åka backbil under sommarhalvåret och sedan i höstas kan man dessutom syssla med utförscykling här. Det finns också en idrottshall där man bland annat spelar innebandy.

"Borde vara vår tur"

Föreningen anhöll om ett bidrag på 30 000 euro från staden till en ny snökanon.

– Vi behöver nödvändigt en kanon till, egentligen två, men det är fråga om väldigt stora summor för oss. Vi har så stora utgifter redan nu, bara elkostnaderna går på 40 000 euro per år, säger Matti Peltonen.

Han påpekar att ingen av dem som jobbar frivilligt i Påminne lyfter lön för sitt arbete, som faktiskt är en form av ungdomsarbete som görs helt gratis. Under fjolårets säsong besöktes Påminne av 16–17 000 ungdomar.

Fritidsnämnden kunde dessvärre inte bevilja bidrag till en snökanon, men överför frågan till stadsstyrelsen. Matti Peltonen hoppas verkligen att stadsstyrelsen skulle hitta pengar.

– Vi hör inte till de föreningar som söker bidrag varje år, det borde nog vara vår tur nu, säger Peltonen.

Överförs till styrelsen

Fritidsnämndens ordförande Göran Karlsson, SFP, beklagar att nämndens ekonomiska muskler inte räcker för bidrag till en snökanon i Påminne.

– Viljan finns, men inte pengarna. Jag hoppas det går igenom hos stadsstyrelsen, säger han.

Däremot beviljade fritidsnämnden Pojo Sport ett bidrag om 10 000 euro inom ramen för sin fördelning av driftsbidrag till föreningsägda idrottsfaciliteter.

Övriga föreningar eller faciliteter som får bidrag är Ekenäs bowlingförbund 4 000 euro, Ekenäshallen Ab 8 000 euro, Ekenäs tennisklubb 8 000 euro och Fiskars tennisklubb 5 000 euro.

ANDRA LÄSER