Rekommendation om munskydd kan komma att gälla också skolbussar

Rekommendationen om att använda munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken kan få regionala specifikationer. Eventuellt kommer den att gälla också dem som åker med skolbuss.

Rekommendationen om att använda munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken kommer att vara i kraft tillsvidare.
05.08.2020 15:42
Markku Tervahauta, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd, uppger för SPT att myndighetens rekommendation om att använda munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken sannolikt inte offentliggörs ännu på torsdag.
Tervahauta betonar ändå att när den väl kommer så handlar det än så länge om en rekommendation, inte ett påbud.
Syftet med rekommendationen är att minska risken för spridning av coronaviruset och den kommer att vara i kraft tillsvidare.
– Vår nuvarande rekommendation har varit riktad till professionella. Den nya rekommendationen riktas till allmänheten i situationer där man inte kan hålla ett tryggt avstånd till andra människor. I första hand hoppas vi att människor håller avstånd.

Munskydd i fulla skolbussar kan bli aktuella

Trots det relativt lugna smittläget ser Tervahauta oroväckande tecken på att smittspridningen håller på att öka.
Han öppnar även upp för att rekommendationen kan komma kompletteras med regionala specifikationer som beaktar det lokala smittläget samt anvisningar som också omfattar barn trots att dessa inte sprider viruset i lika hög grad som vuxna.
– Det återstår att se om vi går in för en nedre åldersgräns i rekommendationen. Munskydd ska användas rätt för att vara effektiva, vilket kan vara svårt för yngre barn. Men i skolbussar kan det vara trångt och även andra än skolelever kanske åker med bussen. Åker man buss där man inte kan hålla avstånd till sina medresenärer kan munskydd vara en bra idé.
Tervahauta ser helst att allmänheten undviker restauranger och barer just nu.
– Där är det svårt att hålla avstånd till andra kunder och otympligt att använda munskydd när man ska äta eller dricka. Jag ser helst att människor undviker dessa miljöer just nu. Säkerheten går först.

ANDRA LÄSER