Skugga och vatten i värmen

Värmeböljan fortsätter och det blir ännu varmare den här veckan. Vid dylikt väder ska man skydda sig både mot värme och sol.

Värmebölja. Raija Pilvinen, Annika Kirkkomäki och Silva Kirkkomäki samt hunden Lykke ska bege sig ut i skärgården där det är lite svalare.

Meteorologiska institutet varnar för svår hetta i början av veckan. Även om finländare gärna vistas i solen ska man hålla sig i skuggan vid så här varma temperaturer.

– Om kroppen inte klarar av att hålla normal temperatur långa stunder kan det vara riktigt farligt, säger Carola Rosenqvist, hälsovårdare i Raseborg.

Då det är varmt svettas kroppen mera för att försöka reglera kroppstemperaturen, det leder till att vi mister mycket vätska och viktiga salter. Så man måste komma ihåg att dricka mycket under varma dagar.

– Om man inte hjälper kroppen att återställa balansen i kroppen kan man bli väldigt trött och drabbas av illamående, säger Rosenqvist.

Om symptomen blir allvarliga eller håller på länge ska man uppsöka läkare. Speciellt gamla människor, barn eller personer med till exempel hjärtproblem ska vara extra försiktiga i värmen.

– Vid störningar i medvetandet eller om man mår så illa att vätskan man dricker inte hålls i en ska man uppsöka läkare och få dropp, säger Rosenqvist.

För att förebygga värmeslag och solsting ska man hålla sig sval och hålla vätskebalansen i skick. En hatt på huvudet hjälper också eftersom huvudet är extra känsligt för starkt solljus.

– Värmeslag beror på för hög kroppstemperatur och vätskebrist, medan solsting orsakas av att man vistats i för mycket solljus och därför börjar må illa, säger Rosenqvist.

Symptomen är ungefär de samma, yrsel, huvudvärk och illamående.

Temperaturen förväntas stiga till över 30 grader i så gott som hela landet. Annika Kirkkomäki är tillsammans med dottern Silva Kirkkomäki och sin mamma Raija Pilvinen på stranden i Ekenäs för att låta hunden Lykke svalka sig i havet.

– Hunden är nöjd då den får simma och vi tycker om värmen och solen, säger Annika Kirkkomäki.

Familjen ska ändå bege sig ut till stugan i skärgården för att komma undan värmeböljan i staden lite.

– Vi är ute på havet och så äter vi glass då det är så här varmt, säger Silva Kirkkomäki.

ANDRA LÄSER