Planerna i Ingå: Parallellerna är uppenbara med Koverhar för 60 år sedan – ”Men visst finns det också stora skillnader”

Planerna på ett nytt stålverk i regionen känns igen. För 60 år sedan var det skapandet av Koverhar som väckte diskussion, nu vänder man blickarna mot Ingå. ”Tiderna är förstås annorlunda, men det finns uppenbara paralleller”, säger forskare Christoffer Holm.

Det som jag tror är ganska avgörande i Ingå är den gröna fossilfria satsningen, den väger tungt i sammanhanget, säger forskare Christoffer Holm.
Thomas Sundströmthomas.sundstrom@vastranyland.fi
09.01.2023 06:05 UPPDATERAD 09.01.2023 09:49
Det var i början av den förra veckan det kom fram att norska Blastr Green Steel planerar en fabrik för tillverkning av fossilfritt stål i Joddböle, Ingå. Det skulle vara en av de största industriinvesteringarna någonsin i Finland, värd cirka 4 miljarder euro.
– Det är väldigt intressanta planer och vi kan ju bara hoppas att de förverkligas. Det skulle förstås betyda mycket för Ingå och regionen, men också nationalekonomiskt sett, säger forskaren Christoffer Holm, i dag Åbobo, men uppvuxen i Hangö.
När fabriken blir klar skulle den sysselsätta ungefär 1 200 personer. Enligt planerna körs verksamheten i gång i slutet av 2026.

ANDRA LÄSER