Svårdefinierbart och symboliskt i Katarina Reuters målningar

Katarina Reuter är en konstnär med sofistikerad sensibilitet och fenomenalt utvecklad yrkesskicklighet. I sin nya utställning skapar hon ett gränsland som inte avslöjar vad som existerar utanför dess utkanter.



De olika fåglar som återkommer i Katarina Reuters verk representerar vid första anblick sådant som dåliga nyheter, hopp, enslighet eller drömmar, men innebörden stannar inte vid det mest påtagliga och okomplicerade. Här Målningar från ett rum 5 (2020).
29.05.2021 11:37 UPPDATERAD 29.05.2021 14:16
I sin nya utställning som består av verk målade under de senaste två åren använder sig Katarina Reuter av väletablerade och dramatiska symboler av ett slag som i allmänhet är riskabelt territorium. Vissa bilder och metaforer har under årens (och århundradenas) lopp drabbats av inflation och nötts ut då de gång på gång manglats igenom konsten och litteraturen.

MÅLERI

Katarina Reuter: Målningar från ett rum.
TM-galleriet, Skillnadsgatan 9 B (innergården). Till den 6.6.
I Målningar från ett rum bevisar Reuter dock att det för en konstnär med sofistikerad sensibilitet och fenomenalt utvecklad yrkesskicklighet inte är omöjligt att tackla även de mest uppenbara symboler på ett sätt som får dem att te sig livskraftiga och fängslande. Korpar, teaterscener, insekter, fågelägg, nålar, flammande himlar och knotiga svarta skogar – alla dessa motiv som är bekanta från sagor och från konsthistorien bibehåller en vitalitet och en förmåga att förmedla något som känns unikt reuterskt snarare än som avbilder av sådant som redan skapats.