VNF:s nya linjer tar de studerande ut i naturen och världen – ”Något annat än att sitta framför datorn”

Hur låter det att ta ett mellanår och testa extremsporter som klättring, långfärdsskridskoåkning och packrafting? Eller att backpacka till Sydostasien? På Västra Nylands folkhögskolas nya linjer behöver de studerande inte tillbringa skoldagen framför en skärm.

Den ena ska ta sina studerande ut på vågorna utanför Porkala. Den andra till Sydostasiens djungler. Nina Nordström och Lukas Lundin leder var sin av de nya linjerna vid Västra Nylands folkhögskola.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
20.12.2022 06:01 UPPDATERAD 20.12.2022 19:07
De två lärare som ska leda de nya linjerna vid Västra Nylands folkhögskola (VNF) har aldrig pratat med varandra tidigare, men ändå har de lyckats koordinera sin klädsel inför mötet med pressen. Här är det rejäla flanellskjortor som gäller, men så planerar både Nina Nordström och Lukas Lundin att ta ut sina studerande ur klassrummen.
– De träffas första gången nu, men de har båda två sagt åt mig att de vill samarbeta, säger rektor Henrik Grönroos.
Nina Nordström leder för tillfället konstlinjen Create, men hösten 2023 ska hon byta ut penslarna mot långfärdsskridskor, klättringsutrustning och paddlar. Hon håller som bäst på och planerar linjen UT – utmaningar och utveckling – där bland annat extremsporten packrafting finns med på schemat.

ANDRA LÄSER