Sandman Lilius tackade nej till bal på slottet – tog emot kulturpris i Hangö i stället

Irmelin Sandman Lilius fick stadens kulturpris som Hangös kulturnämnd årligen delar ut. I hennes verk finns Hangö ofta med på ett eller annat sätt.

Aktiv författare. Författaren och konstnären Irmelin Sandman Lilius får Hangö stads kulturpris 2018.
Sarah Grönstrand
06.12.2018 14:01
På självständighetsdagen tog författaren och konstnären Irmelin Sandman Lilius emot Hangö stads kulturpris på 1 000 euro. Hon har gett ut över 50 verk och i många av dem kan man skönja Hangö på ett eller annat sätt.
– Nästan allt jag skrivit har jag skrivit i Hangö. Man behöver utrymme, tid och frid för den här sortens jobb. Det får jag i Hangö.
Sedan hennes make Carl-Gustaf Lilius dog i december 1998 har hon arbetat med Sjutusen år som är en biografi över honom. Verkets två första delar gav ut på Schildts, del tre och nu i år den avslutade fjärde delen har givits ut av Pekka Barck, Litorale förlag.
Skrev om sin man. Den fjärde och sista delen av biografin Sjutusen år om Irmelin Sandman Lilius make Carl-Gustaf Lilius kom ut i år.
Till Hangö flyttade Sandman Lilius 1957 då hon gifte sig med Carl-Gustaf som efter evakueringen 1940 hamnade i Grankulla. Först efter många års skolgång och studier kunde de flytta hem igen.
– När vi kom hit fick vi nya möjligheter av känslan av ändlöshet och en fri horisont att vila ögonen och tankarna på.
Hon har redan ett nytt verk färdigt. Det är en fantasyroman, och det är bara omslagsbilden som ska målas.
– Skriver jag intensivt går det inte att göra bilder samtidigt. Det krävs en sorts koncentration med bilder och en annan med skrivandet.
Husdjur. Katten Tash är en av fyra katter som bor hos Irmelin Sandman Lilius.

Ger ny dimension åt Hangö

Hangö stads kulturnämnd delar årligen ut stadens kulturpris åt en person, förening eller arbetsgrupp som aktivt jobbat för stadens kulturliv eller gjort staden känd.
Enligt dem ger Sandman Lilius en ny dimension av Hangö genom fantasins värld. Hon har bland annat gett liv åt Rasse Rask som är äventyrare i staden.
– Med den prismotivationen och eftersom de sista böckerna i serien ges ut av en Hangöbo så prisbelönar Hangö sig själv och jag håller med.
Hon tog emot priset på stadens självständighetsfest.
Tur nog hade staden bjudit in henne i god tid. Sandman Lilius var nämligen också bjuden till slottsbalen i Helsingfors.
– Men jag hade fått inbjudan till Hangös självständighetsfest först.
Klänning från förr. Irmelin Sandman Lilius visar sin familj som hon broderat på klänningen hon bar på presidentbalen på 90-talet.

ANDRA LÄSER